Pages

24 November 2012

Πορτοκαλόπιτα

Η συνταγή αυτή προέρχεται από το οπλοστάσιο της Βέφας. Ναι, της Βέφας. Κάποια πράγματα μπορεί να τα κάνει και αυτή καλά. Τόσα κάνει- απλή στατιστική. Λοιπόν, με μια δυό αλλαγούλες, η συνταγή έγινε εκπληκτική.
Ορίστε το visual:


Όμορφη πορτοκαλόπιτα ρουφάει το σιροπάκι.



Υλικά:

Για το γλυκό:
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (ένα κεσεδάκι)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 4 αβγά βιολογικής (σπανίως μυρίζουν, συνεπώς τα προτιμούμε, ιδίως σε συνταγές που θέλουν πολλά αβγά)
  • 1 κούπα λάδι (όχι ελαιόλαδο, θα γίνει βαρύ. Έβαλα ηλιέλαιο)
  • 2 βανιλίνες
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 συσκευασία φύλλο Βηρυτού

Για το σιρόπι:

  • 1  κούπα νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1/2 κούπα μέλι
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 2 κούπες χυμό πορτοκάλι 

Εκτέλεση:




Βουτυρώνουμε ένα μεσαίο πυρέξ. Ξετυλίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία του, χωρίς να ανοίξουμε το ρολό φύλλου όπως είναι τυλιγμένο. Κόβουμε το ρολό έτσι όπως είναι σε φετάκια.




Τα οποία στη συνέχεια ξετυλίγουμε και αφρατεύουμε με το χέρι να μην ακουμπάνε πολύ το ένα το άλλο. Στη συνέχεια τα αδειάζουμε στο ταψί και τα αφήνουμε στην άκρη.









Πριν..


Αδειάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε το μπέικιν εκεί μέσα. Το αφήνουμε στην άκρη για πέντε λεπτά. Μην αγριέψετε που θα ζωντανέψει το γιαούρτι. Αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία είναι λάθος. ΜΗΝ το αφήσετε να σταθεί μέσα στο κεσεδάκι. Θα δείτε στην επόμενη φωτογραφία γιατί.



...και μετά. It's ALIVE!!


Φουσκώνει και γίνετε σαν αφρός. Αυτό είναι φυσιολογικό. Για αυτό το λόγο, δεν αφήνουμε το μείγμα μέσα στο κεσεδάκι, αλλά σε ένα μπολ.





Πριν..


Στο μίξερ, χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να φουσκώσει. 






..και μετά. Άλλο τόσο τα αβγά.


Γίνεται άλλο τόσο, όμορφο πολύ! Όταν φουσκώσουν τα αβγά, προσθέτουμε το λάδι, τις βανίλιες και το ξύσμα, και ξαναχτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε και το γιαούρτι, και ξαναχτυπάμε λίγο να ενωθούν καλά τα υλικά.





Με προσοχή ρίχνουμε λίγο από το υγρό μείγμα στο πυρέξ, και ανακατεύουμε με τα φύλλα, να πάει παντού. Τότε καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.  





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω, και ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά, ή ώσπου να ροδίσει και σταθεροποιηθεί το μείγμα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.






Όταν κρυώσει το γλυκό, βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μαζί για 5 λεπτά. Ο χρόνος μετράει από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι. 





Όπως είναι ζεστό, σοροπιάζουμε το γλυκό κουταλιά κουταλιά, μέχρι να το πάρει όλο. Το αφήνουμε να σταθεί λίγο, να ρουφίξει το σιροπάκι. Το κόβουμε σε τεμάχια και το τρώμε. Αλύπητα. 

19 November 2012

Τεμπελοπιτσάκια

Δεν είναι ακριβώς πιτσάκια, δεν είναι ακριβώς ψωμάκια, είναι ζυμαράκια μιας στάσης με ότι περισσεύει, και είναι εκπληκτικά για να τα πάρετε στη δουλειά, ή στο σχολείο, ή για το βράδυ στο σπίτι. Γίνονται πανεύκολα.
Ορίστε η φωτογραφία, χωρίς step by step, που θα ήταν και υπερβολή.



Υλικά:

1 κούπα αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν
Λίγη ρίγανη
Ένα πλοπ κέτσαπ
3/4 κούπα γάλα φρέσκο
1 αβγό
1 κούπα τριμμένα κίτρινα τυριά
1 κούπα αλλαντικό ψιλοκομμένο της αρεσκείας σας
Λίγη κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη ή λίγες ψιλοκομμένες ελιές


Εκτέλεση:

Η συνταγή αυτή θέλει τεράστια μαεστρία για να γίνει. Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Αδειάζετε κουταλιές από το μείγμα σε φόρμα από μάφινς. (Συνήθως βρέχω λαδόκολλα κομμένη σε κομμάτια και καλύπτω τις τρύπες από τα μάφιν, ώστε να μην δυσκολευτώ μετά ούτε καν στο πλύσιμο του ταψιού).
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 με αντιστάσεις, ή στους 180 με αγέρα. Ώσπου να μοιάζουν ψημένα. Αυτά.

Tip: Μπορείτε στο βασικό αλευρομείγμα να βάλετε ότι υλικά τραβάει η ψυχή σας, ή περισσεύουν στο ψυγείο. Λίγες λιαστές ντομάτες, ή λίγη τριμμένη φέτα, ή πιπεριές πολύχρωμες, ότι θα κάνατε και στην πίτσα σας.

Μανιταροπιτάκια

Τέλεια τούτα τα πιτάκια για μπουφέ, για σνακ, ή για το γραφείο. Νόστιμα, βαριούτσικα βέβαια λόγω της κρέμας και της σφολιάτας, αλλά πεντανόστιμα.
Ορίστε τα πειστήρια, χωρίς step by step όμως γιατί βιαζόμουν:



Υλικά:

1 πακέτο σφολιατάκια
4 μέτρια μανιτάρια ψιλοκομμένα ή ένα μικρό κονσερβάκι έτοιμα
λίγο άνηθο και λίγο μαιντανό ψιλοκομμένα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1/4 κούπα τριμμένα τυριά κίτρινα, ότι μείγμα σας ευχαριστεί
1 μέτριο αβγό
3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
6 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος (ή γάλα)
αλάτι, πιπέρι
προαιρετικά, ένα αβγό ή λίγη κρέμα γάλακτος για την επάλειψη, και λίγο σουσάμι

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγανάκι τσιγαρίζετε το κρεμμυδάκι και τα μανιτάρια ώσπου να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αβγό, την κρέμα και τα τυριά. Προσθέτετε τα μανιτάρια και ανακατεύετε καλά.
Γεμίζετε τα σφολιατάκια (καλό είναι να έχουν αποψυχθεί ώστε να διπλώνονται) και τα κλείνετε με τα δάχτυλα. Αν θέλετε μπορείτε να τα αλείψετε με λίγο αβγό για να γυαλίζουν. Ή, με λίγη κρέμα γάλακτος.
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω, ή στους 180 βαθμούς με αέρα, αν ψήνετε και κάτι ακόμα.

18 November 2012

Πιπεριές φλωρίνης γεμιστές με τυριά

Όμορφο μάτι, πανεύκολη διαδικασία, λίγα -αν και ακριβούτσικα- υλικά. Ιδού:

Θολούρα και εδώ.



Υλικά: (για 4-6 άτομα)

1 βάζο έτοιμες πιπεριές φλωρίνης (εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε πιπεριές κόκκινες, κέρατο, να τις ψήσετε μόνοι σας και να τις αποφλοιώσετε)
1 αβγό
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
πιπέρι
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
100 γρ. φέτα τριμμένη
λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Αδειάζουμε τις πιπεριές σε ένα πυρέξ. Λογικά θα είναι 4 κομμάτια. Προσοχή μη σας σπάσουν όπως τις βγάζετε.








Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε όλα τα υλικά εκτός από τις πιπεριές και το λάδι. Με το μείγμα αυτό γεμίζετε τις πιπεριές. Αν σας σκιστούν οι πιπεριές, δεν πειράζει, γυρίστε τες από την άλλη πλευρά και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Εκτός αν τις ξανασκίσετε εχεχ.








Ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήστε τις πιπεριές σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά. Θα το καταλάβετε ότι είναι έτοιμες όταν μοιάζει ψημένο το τυρί τους. 

Κουνουπίδι-Μπρόκολο γκρατιναρισμένα

Πολύ εντυπωσιακό πιάτο, ταμάμ για καλέσματα ανθρώπων που θέλετε να ευχαριστήσετε. Ελαφρώς μπελαλίδικο, αποζημιώνει όμως με γεύση. Και μάτι. Ιδού η απόδειξη:

Είναι λίγο θολή αυτή η φωτό, δεν ξέρω γιατί.



Σημείωση: η συνταγή είναι παραλλαγή συνταγής που έδειξε ο Ανδρέας Λαγός στο Chef στον Αέρα του κατάπτυστου καναλιού.

Υλικά:

1 μέτριο μπρόκολο
1 μέτριο κουνουπίδι
4 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
3 κούπες γάλα
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
2 αβγά μέτρια, βιολογικά (δεν μυρίζουν, γι'αυτό)
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κούπες κίτρινα τυριά τριμμένα (προτιμώ ένα μείγμα από 1 1/2 γραβιέρα και 1/2 ρεγκάτο, ίσως και λίγο καπνιστό ρεγκάτο)
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
1/4 κούπα φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση:
Κόβουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε μπουκετάκια όμορφα μικρούλικα. Τα βάζουμε να βράσουν σε νεράκι για περίπου 5-7 λεπτά. Δεν θέλουμε να γίνουν νιανια. Θέλουμε να είναι τραγανά. Μόλις είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα κρυώνουμε με νερό. Αν είστε μερακλήδες, μπορείτε, αφού τα στραγγίσετε, να τα κρυώσετε σε μπολ με παγάκια, ώστε να μην χάσουν τα μπρόκολα το όμορφο πράσινο χρώμα τους. Αν είστε τεμπέληδες σαν εμένα, απλά τα καταβρέχετε με νερό βρύσης ώσπου να σταματήσουν να αχνίζουν.


Ετοιμάζετε αραιή μπεσαμέλ. Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα (κατά προτίμηση αυτή που μόλις βράσατε τα λαχανικά), λιώνετε τη μαργαρίνη. Εδώ να σημειώσω ότι μισώ τη μαργαρίνη, και όταν είναι για λιπαρή ύλη που δεν είναι λάδι, βάζω σχεδόν πάντα αγελαδινό βούτυρο, αλλά ένεκα η ανάγκη, πότε πότε χρησιμοποιώ αυτό το σκεύασμα του σατανά.




 Όταν λιώσει η μαργαρίνη, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, και καβουρδίζουμε έτσι το αλεύρι ώσπου να πάρει ενδιαφέρον χρώμα. (το ενδιαφέρον χρώμα όταν καβουρδίζεις κάτι είναι εκείνο που είναι διαφορετικό από το αρχικό χρώμα με καλό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα μοσχοβολάει ζεστασιά, χειμώνα, τζάκι, κάστανα).

Τότε προσθέτετε το γάλα και και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε ώσπου να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Αρχικά, θα σβολιάσει και θα καταριέστε την στιγμή που ακολουθήσατε τις οδηγίες μου. Με επιμονή, όμως, και υπομονή, και ανακάτεμα, όλα τα υλικά θα ενωθούν.


Μόλις ετοιμαστεί η κρέμα, τραβάτε την κατσαρόλα στην άκρη και αφήνετε να κρυώσει. Τότε, προσθέτετε τα αβγά που νωρίτερα έχετε σπάσει σε πιάτο βαθύ (ώστε άμα είναι χαλασμένα να μην σας καταστρέψουν το φαγητό) και χτυπήσει με το πιρούνι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα, και ανακατεύετε καλά. 
Προσθέτετε τα τριμμένα τυριά (φυλάγοντας μισή κούπα συνολικά για να πασπαλίσετε από πάνω) και ανακατεύετε. 

Προσθέτετε και τα λαχανικά, ανακατεύετε καλά και αδειάζετε το μείγμα σε ένα πυρέξ μέτριο, το οποίο έχετε βουτυρώσει και έπειτα πασπαλίσει με λίγη από τη φρυγανιά. 
Πασπαλίζετε από πάνω το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και την υπόλοιπη φρυγανιά, και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.


Μοσχαράκι ραγού με κρεμμύδια (χαλαρή ερμηνεία)

Εδώ ετοιμάζουμε ένα ραγού χαλαρό, της νέας γενιάς, χωρίς τις ατελείωτες ώρες βράσιμο του κρέατος στην απλή κατσαρόλα, διότι θα μαγειρέψουμε με - μπαναίαμ- τη χύτρα ταχύτητος. Η χύτρα ταχύτητας είναι ο αγαπημένος σύντροφος όλων των εργαζομένων, καθώς και εκείνων των ανθρώπων που προτιμούν το φαγητό τους να διατηρεί καμιά βιταμίνη, ή, εκείνων που θέλουν το φαγητό να ψήνεται δίχως να απαιτεί ένα λιγνιτωρυχείο ρεύμα για να ετοιμαστεί. Θα μάθουμε λοιπόν να μαγειρεύουμε ραγού, χωρίς να είναι αναγκαστικά ραγού, αλλά ίσως, ένα πιο βαθύ κοκκινιστό.
Δεν σας έχω βήμα βήμα φωτογραφίες, γιατί το ξέχασα όσο μαγειρεύαμε. Πάρτε εδώ μια πανοραμική από το έτοιμο φαγητό όμως.




Υλικά: (για 4 φαγανά ή 6 νορμάλ άτομα)

1 κιλό μοσχάρι (εγώ παίρνω μπούτι, ο καλός μου λέει ελιά, εσείς βάλτε ότι θέτε) κομμένο τας κεμπάπ (πιο ψηλό κοκκινιστό)
2 καρότα μεσαία κομμένα σε μικροσκοπικά κυβάκια
4 κρεμμύδια μεσαία κομμένα σε μισοφέγγαρα
1 συσκευασία ντομάτα στον τρίφτη
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 δαφνόφυλλο
αλάτι, πιπέρι
Λίγα φύλλα σέλινο (λίγο, ίσα να δώσει λίγο χαρακτήρα)
1 κύβο βοδινού με απόλα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί (πάρτε ένα ποτήρι από αυτό που θα σερβίρετε με το φαγητό σας- μην είναι ξιδιάς όμως εντελώς)


Εκτέλεση:

Ζεματάτε το κρέας σε αντικολλητικό τηγανάκι, να σφίξουν λίγο οι ίνες του. Το βάζουμε στην άκρη. Σε χυτροτήγανο, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ώσπου να μαλακώσει. Τότε προσθέτουμε το καρότο και το σέλινο. Το αφήνουμε να μαλακώσει και αυτό, και προσθέτουμε το κρέας. Ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε να ροδίσει από όλες τις μεριές του. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού.
Ρίχνουμε τον πελτέ, τον κύβο, τις ντομάτες, τα μυρωδικά και λίγο νεράκι, ίσα να σκεπαστεί το κρέας, και κλείνουμε την χύτρα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στα 3/4 της δύναμης του ματιού (6/10). Ψήνουμε ώσπου να πεταχτεί το *πράμα*. Τότε, μετράμε 10 λεπτά με το ρολόι και σβήνουμε το μάτι, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι. Προπαντός, όμως, δεν πανικοβαλλόμαστε, ΔΕΝ θα ανατιναχτεί η χύτρα, αν είμαστε προσεκτικοί. 
Στο ενδιάμεσο, καθαρίζουμε τη κουζίνα, ετοιμάζουμε το συνοδευτικό, κάνουμε καμιά βόλτα, ξερωγώ κάνουμε ότι θέλουμε, και όταν πέσει το *πράμα*, ανοίγουμε σιγά σιγά την χύτρα. Το χερουλάκι μας καθοδηγεί, θα απασφαλίσει μόνο όταν έχουμε βγάλει αρκετό αέρα από μέσα.
Όταν βγάλουμε το καπάκι της χύτρας, κατά 99% το φαγητό είναι έτοιμο. Αν για οποιονδήποτε λόγο ΔΕΝ είναι έτοιμο, το αφήνουμε με απλό καπάκι να τραβήξει λίγο το ζουμάκι του, να δέσει. Αλλά η περίπτωση να μην λιώνει το κρέας με το πιρούνι είναι πολύ πολύ σπάνια. Θα μοιάζει σαν ραγού, θα μυρίζει σαν ραγού, αλλά δεν θα έχετε περάσει ώωωωρες στην κουζίνα.
Συνοδεύουμε με ρυζάκι και αρακά, ή εκδοχές ζυμαρικών, ή εκδοχές πατάτας, ή και με τίποτα, ή με μια φραντζολάρα ψωμί για παπάρες. Εσείς ξέρετε καλύτερα με τι συνοδεία σας αρέσει το κρέας σας.

Μηλόπιτα με Streusel

Αυτό είναι, ναι, το αγαπημένο μου κεκ όλων των εποχών. Μπορεί κατά διαστήματα να το πειράζω, αλλά η βασική συνταγή βρίσκεται χρόνια στο ρεπερτόριό μου, είναι μεγάλη αγάπη δική μου και των φίλων μας. 
Αποτελείται από ένα μοσχομυριστό κεκ, το γνωστό μας, αλλά σε πιο αφράτη εκδοχή, αρωματικά ζεματισμένα μήλα, και ένα στρώμα από τραγανά ψίχουλα ζύμης που κάθεται απαλά πάνω στο κεκ.
Ιδού η μηλόπιτά μου σε όλο της το μεγαλείο:

Ζεστή ακόμα, μοσχοβολάει λεμόνι και κανέλα

Σημείωση: Η συνταγή αυτή προέρχεται από το Real Food, έχει όμως πειραχτεί στα υλικά, οπότε με τα χρόνια την έχω κάνει δική μου.


Υλικά:

Για τα μήλα:

4 κόκκινα μήλα
2 πράσινα μήλα
Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 σφηνάκι λικέρ Kirsch ή ουίσκι ή ότι άλλο ποτό θέλουμε


Για το κεκ:

1 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 κούπα βούτυρο μαλακωμένο
2 αβγά μεγάλα
1 βανίλια
1/4 κούπα γάλα φρέσκο
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια μπέικιν
μια πρέζα αλάτι

Για το Streusel:

1/4 κούπα βούτυρο παγωμένο
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα ζάχαρη μαύρη
1/2 κούπα φουντούκι καβουρδισμένο και χοντροκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα


Εκτέλεση:

Ξεκινούμε με τα μήλα. Τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τα μήλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ζεματιστούν ώσπου να μαλακώσουν λίγο. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.





Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με τα δάχτυλα τα υλικά για το Streusel καλά, ώσπου να μοιραστούν ομοιογενώς. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο πάλι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω, ή 165 με αέρα.





Στο μίξερ, χτυπάμε τη ζάχαρη του κεκ με το βούτυρο ώσπου να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη βανίλια, το γάλα και τα αβγά και χτυπάμε ξανά να ανακατευτούν τα υλικά καλά. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Τα προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά στο μίξερ.
Όταν ενωθούν καλά όλα τα υλικά (δεν θα είναι πολύ υγρό το μείγμα, όπως είναι συνήθως τα κεκ), προσθέτουμε και τα μήλα, και ανακατεύουμε καλά.


Αδειάζουμε το μείγμα του μίξερ σε βουτυρωμένη αλευρωμένη φόρμα. Παίρνουμε το μείγμα Streusel και το τρίβουμε με τα δάχτυλα πάνω από το κεκ να γίνει ψιχουλάκια, τα οποία σκορπίζουμε εδώ και εκεί πάνω στο κεκ.






Καμαρώνουμε το έργο μας. 
Ψήνουμε το γλυκό για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ή ώσπου να ροδίσει. Αν δεν είστε σίγουροι, κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας, έχοντας υπόψη ότι υπάρχουν μήλα μέσα στο γλυκό. Εγώ το βγάζω όταν δεν κολλάει πια στα τοιχώματα της φόρμας. Δεν είναι δα και πυρηνική επιστήμη. Στην μία ώρα ανοίξτε το φούρνο και δείτε τι γίνεται.


Μπορείτε να πασπαλίσετε το γλυκό, αφού κρυώσει, με ζάχαρη άχνη, για το εφέ.
Σερβίρεται άνετα μόνο του, αλλά αν θέλετε κάτι πιο πλούσιο υπάρχουν ένα σωρό εκδοχές: σαντιγί  παγωτό βανίλια (ή κανέλα), σως αγνκλέζ, σως καραμέλας, σως σοκολάτας. Στην καρδιά του λιγούρη εγώ δεν θα σταθώ εμπόδιο. 




10 November 2012

Μελομακάρονα

Η συνταγή αυτή είναι το κλασσικό ξεσηκουά από τον Παρλιάρο. Είναι τέλεια ζυγισμένη, δουλεύει άψογα κάθε φορά, δεν χρειάζεται καμία ενίσχυση ή μετατροπή. Βγαίνουν πολλά μελομακάρονα, πάρα πολλά, αλλά λίγα να δώσετε σε πεθερικά/γονείς, λίγα σε συγγενείς, τελείωσε το θέμα. Ορίστε και το οπτικό:

Λαμπερά μοσχομυριστά μελομακάρονα

Υλικά: (για περίπου 4 κιλά)

  • 400 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • 530 γρ. ελαιόλαδο με απαλή γεύση ή ηλιέλαιο
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
  • 1/2 κουτάλι του γλυκού σόδα
  • 2 κουτάλια του γλυκού κανέλα
  • 1/4 γλυκού γαρύφαλλο
  • 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 500 γρ. ψίχα καρυδιού

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη (ή 500 γρ. ζάχαρη και 300 γρ. μέλι)
  • 1 πορτοκάλι
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 100 γρ. μέλι (ή 400 αν επιλέξετε να βάλετε λιγότερη ζάχαρη, για να ισχυροποιηθεί το άρωμα του μελιού)

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά της ζύμης (χυμό, λάδι, λιωμένο βούτυρο). Προσθέτουμε τα αρωματικά (γαρύφαλλο, κανέλα, ξύσμα, άχνη), ανακατεύουμε με το κουτάλι κια προσθέτουμε τη σόδα. Θα αφρίσει. Μην τρομάξετε, δεν ζωντάνεψε. Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι. Στην αρχή ανακατεύουμε με το κουτάλι, αλλά κάποια στιγμή θα χρειαστεί να βάλουμε χεράκι. Το ζυμαράκι αυτό είναι εξαιρετικό στην αφή, οπότε βουτήξτε άφοβα. Σκεπάστε τη λεκανίτσα και αφήστε στην άκρη να ξεκουραστεί τουλάχιστον μισή ωρίτσα, να ξεδιπλωθούν τα αρώματα, να κάνει τα μαγικά του το αλεύρι και η σόδα.
Μετά από τη μισή ωρίτσα, βάλτε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς με αέρα, ώστε να ψήνετε τις λαμαρίνες δυο δυο. Ή, στους 170 με αντιστάσεις πάνω κάτω, για ένα ένα ταψί. Στρώστε λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης στα ταψιά σας, και ξεκινήστε το πλάσιμο. 
Εδώ οι απόψεις διίστανται. Είτε θα πλάσετε χαχόλικα μελομακάρονα, ώστε να τα γεμίσετε με τα καρύδια (θα το περιγράψω παρακάτω), είτε θα τα πλάσετε σε μέγεθος μπουκιάς ανθρωπινής και όχι πτεροδάκτυλου. Το παραδοσιακό σχήμα είναι αυτό του φούρνου, που το γνωρίζετε φυσικά.
Αν αποφασίσετε να γεμίσετε τα μελομακάρονα, και όχι απλά να πασπαλίσετε από πάνω τα καρύδια, τότε θα ανακατέψετε σε ένα μπολ τα 400 γρ. από τα 500 γρ. καρύδια (κρατάμε 100 για τη διακόσμηση), με λίγο κανέλα και λίγο γαρύφαλλο και λίγο άχνη. Θα πλάθετε τη ζύμη σαν σουτζουκάκι, θα την πατικώνετε, θα γεμίζετε και θα κλείνετε καλά. Στο ψήσιμο, θα χρειαστεί λίγο παραπάνω από τα 15 λεπτά που χρειάζονται τα μικρά τα μελομακάρονα. 
Αυτό που κάνω εγώ συνήθως, είναι να απλώνω τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1,5-2 εκατοστών και να κόβω διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα από αυτή, σε μέγεθος μπουκιάς. Συνήθως αστέρια.
Ψήνετε τα μελομακάρονα ώσπου να ξανθύνουν καλά.
Όσο ψήνεται το πρώτο ταψί, βράστε το σιρόπι. Σε μια ανοιχτή, φαρδιά κατσαρόλα, ρίξτε όλα τα υλικά του σιροπιού, εκτός από τα 100 γρ. μέλι. Το πορτοκάλι ρίξτε το κομμένο στη μέση. Αφήστε να βράσει 5 λεπτά. (μετράμε από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει). Κρατάμε το σιρόπι ζεστό/χλιαρό.
Όπως θα βγαίνουν τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βουτάμε στο σιρόπι και τα αφήνουμε να τραβήξουν λίγο. Όχι πολύ γιατί θα σπάνε, όχι λίγο γιατί θα είναι στεγνά. Δοκιμάστε με κανα δυο να δείτε πόσο χρειάζεται.
Όταν τα βγάζετε από το σιρόπι, αραδιάστε τα όμορφα σε μια πιατέλα που σκεπάζεται ή σε κουτί ή σε τάπερ (το πιάσατε το νόημα, απλά να σκεπάζεται ότι είναι), ρίξτε λίγο μέλι (ζεσταμένο λίγο) από πάνω και λίγο τριμμένο καρύδι.


Μπισκότα φουντουκιού με μαρμελάδα

Είναι λίγο μπελαλίδικα τα συγκεκριμένα μπισκότα, αλλά αξίζουν τον κόπο. Είναι τερατωδώς νόστιμα. Τα υλικά είναι για μια δόση (μία- μιάμιση λαμαρίνα, αναλόγως το μέγεθος που θα τα κάνετε), αλλά ποτέ δεν κάνω μόνο μία δόση. Τριπλασιάζω εξαρχής, για να μην χρειαστεί να ξανακάνω. Βρίσκονται κάθε χρόνο στη λίστα με τα μπισκότα μου.
Η συνταγή προέρχεται από τη σελίδα της Martha Stewart. Ναι, κοιτάω εκεί για έμπνευση πολύ συχνά. Δεν ντρέπομαι καθόλου γι'αυτό. Τα υλικά, οι δόσεις και λοιπά, έχουν προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα.
Να και η εικόνα, να δείτε πως είναι: 

Στραβοχυμένα, τσαλαπατημένο, και τόσο μα τόσο νόστιμα!

Υλικά

  • 1/2 κούπα βούτυρο αγελάδος, μαλακωμένο (εκτός ψυγείου για δυο ώρες)
  • 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλικής, και 2 κουταλιές της σούπας επιπλέον
  • 1 μεγάλο αβγό, χωρισμένο, κρόκος ανακατεμένος, ασπράδι χτυπημένο
  • 1 κάψουλα βανιλίνη ή 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
  • 1 1/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1/4 κούπα φουντούκια + 1/2 κούπα ακόμα
  • 1 βάζο μαρμελάδα φράουλα

Εκτέλεση:

Αραδιάζουμε τα φουντούκια σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μετά τα πρώτα πέντε λεπτά πρέπει να είστε από πάνω για να μην σας καούν ή έστω αρπάξουν λίγο γιατί μετά είναι άχρηστα και πρέπει να πάρετε καινούργια. Αφού κρυώσουν, τρίβετε στο μιξεράκι-διαβολάκι το 1/4 κούπα φουντούκια έως να γίνουν πούδρα (καλά, ας μην είναι και τέλεια τριμμένα, δεν χάλασε ο κόσμος) και το 1/2 κούπα λίγο πιο χοντρά. Τα φυλάτε χωριστά. Χωριστά. Δεν τα ανακατεύετε. Επίσης, πρέπει να κρυώσουν εντελώς για να τα τρίψετε. Αν είναι έστω χλιαρά θα βγάλουν λάδια πολλά και δεν θα γίνει σωστή δουλειά.
Στο μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με την μισή κούπα ζάχαρη, έως ότου αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε τον κρόκο και τη βανίλια και ανακατεύουμε ξανά. Ανακατεύουμε το αλάτι μέσα στο αλεύρι, και σιγά σιγά το προσθέτουμε στο μείγμα. Τέλος, προσθέτουμε την πούδρα φουντουκιού (τα 1/4 κούπας φουντούκια). Τυλίγουμε το ζυμάρι καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. 
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τις 2 κουταλιές ζάχαρης με το 1/2 κούπας αλεσμένα φουντούκια. Σε ένα ρηχό μπολάκι βάζουμε το χτυπημένο ασπράδι. Πάμε τώρα να φτιάσουμε γλυκά σνίτσελ.
Παίρνουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την πλάθουμε μπαλίτσες μικρούλες. Φουσκώνουν τα μπισκοτάκια αυτά και απλώνουν οπότε μην τα κάνετε πολύ μεγάλα. Στο μέγεθος του κάστανου, ας το ορίσουμε. Όπως είναι στρόγγυλο, πατικώστε το λίγο με την παλάμη σας. Λίγο, όχι πολύ. Με το δάχτυλο κάντε ένα βαθούλωμα στη μέση. Όχι τρύπα, απλά βαθούλωμα.
Με ένα πινελάκι περάστε ασπράδι αβγού στα εξωτερικά τοιχώματα του μπισκότου. Ή, εναλλακτικά, βουτάτε τα τοιχώματα στο ασπράδι, αλλά με αυτή τη μέθοδο, α/ θα γίνουν τα δάχτυλά σας σταδιακά σιχαμένα και β/ θα γεμίσει το μπισκοτάκι ασπραδόμυξα που είναι επίσης σιχαμένη. Όμορφα και συμμαζεμένα, με πινελάκι. Αμέσως μετά, βουτήξτε τα τοιχώματα στα αλεσμένα φουντούκια και κολλήστε όσα μπορείτε πάνω τους. Υπόψη, θα πρέπει να ολοκληρώνετε κάθε φορά τη διαδικασία για κάθε μπισκότο, γιατί αλλιώς θα στεγνώνει το αβγό πριν προλάβετε να κολλήσετε πάνω τα φουντούκια.
Αραδιάστε τα μπισκότα στη λαμαρίνα του φούρνου, όπου έχετε στρώσει λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς (αντιστάσεις πάνω κάτω) για δέκα λεπτά, ή στους 180 με αέρα για δέκα λεπτά (αν βάλετε παραπάνω από ένα ταψί την φορά). 
Βγάλτε το ταψί από το φούρνο. Πάρτε ένα μικρό κουταλάκι, και με το χερουλάκι του πατήστε τα μπισκότα λίγο στο κέντρο τους, στο σημείο όπου είχατε πλάσει το βαθούλωμα. Όχι πολύ βαθιά, δεν θέλουμε να ανοίξουμε τρύπα. Γεμίστε το σημείο με μαρμελάδα. Επιστρέψτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε για άλλα τουλάχιστον 5 λεπτά, ή ώσπου να ροδίσουν όμορφα. Προσοχή μην τα παραψήσετε, γιατί θα σκληρύνουν πολύ.

09 November 2012

Μπισκότα σοκολάτας

Δεν έχω πολλά να σας πω γι'αυτά τα μπισκότα πέρα από το ότι έχουν πλούσια γεύση σοκολάτας. Πέρσι, τα αρωμάτισα και με ξύσμα πορτοκαλιού και μου θύμισαν Σεράνο. Ο συνδυασμός είναι αρκετά έντονος, και όχι για όλο τον κόσμο. Εύκολα μπορείτε να το παραλείψετε.
Σημαντικό: Η συνταγή αυτή θέλει το ζυμάρι να μείνει ένα βράδυ στο ψυγείο να τραβήξει, οπότε κανονίστε το χρόνο σας ανάλογα.
Εμφανισιακά είναι σαν ραγισμένο χώμα. Να: 



Υλικά: (1 λαμαρίνα, η δόση διπλασιάζεται εύκολα)
  • 60 γραμμάρια βούτυρο
  • 230 γραμμάρια κουβερτούρα (όχι γάλακτος)
  • 100 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 αβγά (κατά προτίμηση βιολογικά που σπανίως μυρίζουν)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια υγρή ή 1 κάψουλα
  • 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κουτάλι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτάλι της σούπας μπέικιν
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε μπεν μαρί (σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ακουμπάμε μπωλ, ώστε να μην ακουμπάει το νερό) λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο. Αφήνουμε στην άκρη όταν ενωθούν τα δύο υλικά καλά, να κρυώσει.
Στο μίξερ, χτυπάμε τα αβγά με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν τα αβγά. Προσθέτουμε την βανίλια και το πορτοκάλι αν το χρησιμοποιήσουμε και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας/βουτύρου και ανακατεύουμε.
Σε μια λαδόκολλα, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν. Σιγά σιγά το αδειάζουμε στο μίξερ και ξαναχτυπάμε.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη καλά καλά και την αφήνουμε στο ψυγείο όλη νύχτα, να τραβήξει και να ξεκουραστεί.
Την επομένη, πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τα στριφογυρίζουμε όπως είναι ωμά στην άχνη. Ο ιδανικός τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να βάλετε την άχνη σε ένα μπολ, να ρίχνετε 2-2 τα μπαλάκια μέσα, και με το χέρι σαν χούφτα να κάνετε κυλινδρικές κινήσεις ώσπου να καλυφτούν καλά.
Τα αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω για 8-10 λεπτά. Στην άκρη τους θα κρατάνε ενώ στο κέντρο θα είναι μαλακά όταν τα βγάλετε. Θα σφίξουν όσο θα κάθονται. Φυλάξτε τα καλά κλεισμένα σε κουτιά. Κρατάνε φρέσκα 2-3 μέρες, αλλά μπορείτε να τα φάτε και μια βδομάδα μετά.

Μπισκότα με ρούμι

Με τη συγκεκριμένη συνταγή ξεκινάει το cookie galore. Κάθε Χριστούγεννα, ακόμα και τα δύο προηγούμενα που ήταν δύσκολα για μένα, επιδίδομαι σε ένα όργιο δημιουργίας μπισκότων στην κουζίνα μου. Περίπου 12-15 κιλά μπισκότα φτιάχνονται σε διάστημα μιας εβδομάδας, στολίζονται σε όμορφα κουτιά και παίρνουν θέση πάνω στην τραπεζαρία μου. Το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, πάντα μοσχοβολάει βούτυρο, κανέλα και μέλι. Άλλα βγαίνουν τέλεια, άλλα βγαίνουν πανάθλια, άλλα ξεκινούν για άλλο πράγμα και καταλήγουν αλλού.
Δεν μπαίνω στον κόπο να στολίσω κάθε μπισκότο ξεχωριστά με γλάσο, αν και φέτος θα δοκιμάσω (λέω). Απλά φτιάχνω βουνά, για να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, συγγενείς και φίλους. Και εμένα. Συνεπώς, διαλέγω συνήθως συνταγές που είναι σχετικά απλές, αλλά εύγευστες.
Όσες συνταγές δείτε εδώ τις επόμενες ημέρες είναι όλες δοκιμασμένες, ζυγισμένες και βγαίνουν. Δεν απαιτούν καμιά φοβερή τέχνη. 
Να υπενθυμίσω εδώ ότι όταν χρησιμοποιώ συνταγές με μονάδα μέτρησης την κούπα, εννοώ αυτήν  εδώ . Μετράει όγκο, χρησιμοποιείται στην Αμερική για όλες τις συνταγές. ΔΕΝ είναι το ίδιο με το ποτήρι. Πλησιάζει λίγο στο φλυντζάνι του τσαγιού, αλλά δεν είναι ακριβώς. Πλέον, το βρίσκουμε το μαντζαφλάρι σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Η πρώτη συνταγή είναι αυτά τα φοβερά μπισκότα με ρούμι. Το ρούμι στη συνταγή δεν είναι πολύ, προσθέτει όμως βαθύ άρωμα. Πέρσι τα τσακίσαμε. Όμορφα δεν είναι, αλλά ποιος νοιάζεται.

Μπισκότα με ρούμι κρυώνουν στο rack.

Υλικά:
  • 1 3/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές της σούπας μπέικιν
  • 2 κουταλιές της σούπας νισεστέ
  • 2 κουταλιές του γλυκού κανέλα
  • 2 κουταλιές του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουτάλι του γλυκού γαρίφαλο
  • 3/4 κουτάλι του γλυκού αλάτι
  • 3/4 κούπα βούτυρο 
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 1/4 κούπα σκούρο ρούμι
  • 1 κουτάλι του γλυκού υγρή βανίλια ή 2 κάψουλες

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τα πρώτα 7 υλικά.
Με το μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Κατά κανόνα, στις συνταγές που περιέχουν αρκετό βούτυρο (1:2 και παραπάνω αναλογία με το αλεύρι), πρέπει να χτυπάμε τα δύο αυτά υλικά για πολύ ώρα. Τουλάχιστον δέκα λεπτά, με το ρολόι.
Προσθέτουμε στο μίξερ το ρούμι και την βανίλια και ξαναχτυπάμε. Αν το μείγμα μοιάζει να κόβει, μην σας ανησυχήσει, θα δέσει με το αλεύρι.
Προσθέτουμε το μείγμα του μπωλ στο μίξερ, σιγά σιγά, με το κουτάλι, ώστε να σταματήσουμε αν δούμε και σφίγγει υπερβολικά το ζυμάρι. Πρέπει να είναι ένα γυαλιστερό ζυμαράκι, μαλακό, που να μην κολλάει στα χέρια.
Κόβουμε το ζυμάρι σε δύο κομμάτια, και πλάθουμε δύο μπαστούνια, τα οποία τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη καλά, και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα να ξεκουραστούν. 
{Σημείωση: αν έχετε μάνα σαν την δική μου, θα σας ζαλίσει το κεφάλι να τα κάνετε κούτσικα κούτσικα τα μπισκότα. Είμαι φανατικά ΚΑΤΑ των κούτσικων μπισκοτακίων, διότι απλά, ΔΕΝ ξέρω ούτε έναν άνθρωπο να φχαριστιέται ένα τόσο δα μπισκοτάκι που ίσα πιάνει στο δόντι. Να πάει να τα φάει στη Γερμανία αυτά που ξέρει! (μην είναι όμως και υπερωκεάνια, είναι τελείως άκομψα μετά)}.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω (ένα ένα τα ταψιά) ή στους 180 βαθμούς με αέρα (για δύο ταψιά). Απλώνουμε στα ταψιά λαδόκολλα ή επιφάνειες σιλικόνης.
Κόβουμε τα μπαστούνια σε φέτες ενός εκατοστού (μην πάρετε χάρακα να μετρήσετε, για όνομα του Θεού!!). Με το μάτι, λέμε. Μην γίνουν πολύ χοντρές, μην γίνουν πολύ λεπτές. Να είναι όμως μπαμπάτσικες στο στόμα. Αραδειάζουμε τα φετάκια στα ταψιά και ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά, ώσπου να ξανθίσουν  Μην τα αφήσετε να σκουρύνουν πολύ, ακόμα και να σας φαίνονται μαλακά. Εκτός φούρνου, θα σφίξουν και άλλο.




08 November 2012

Crumble με αχλάδια

Είχα κάτι υπέροχα ζουμερά αχλάδια πρόσφατα, τα οποία για κάποιο λόγο δεν λέγαμε να τα φάμε. Αποφάσισα να τα φτιάξω το τεμπελικότερο γλυκό όλων των εποχών. Το επικό crumble. Πρόκειται για μια απίστευτα απλή σύλληψη, που πετάς τα φρούτα σε ένα ταψί και τα σκεπάζεις με τρίμματα ζύμης και ψήνεις. Ναι, αλλά για να δικαιολογήσω τον τίτλο μου ως η πιο φοβερή μαγείρισσα της παρέας, έκανα και τις βρωμιές μου, και να τα αποτελέσματα: 


Θέα: Στα πλάγια του πυρέξ
Θέα: Στα από πάνου του πυρέξ



 Υλικά:


  • 6 αχλάδια τα κίτρινα, τα μοσχομυριστά, όχι τα πράσινα τα σκληρά
  • 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
  • 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Σε ίση ποσότητα: αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη, ξηρός καρπός. Συνήθως βάζω 150 γρ. από το καθένα για να βγει το ζυμαράκι λίγο μπόλικο να χορταίνει και το δόντι εκτός από το μάτι. Για ξηρό καρπό επιλέγω τα αμύγδαλα για τα αχλάδια.

Εκτέλεση:

Περιμένουν τα αχλάδια
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε κυδωνάτα (μακρόστενα, όπως οι πατάτες φούρνου). Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά, και τα αφήνουμε στην άκρη να ετοιμάσουμε το ζυμαράκι.







Περιμένει και το ζυμαράκι


Ανακατεύουμε τα υλικά για το ζυμαράκι όλα μαζί με το χέρι ώσπου να γίνουν τρίμματα. Δυο σημειώσεις μοναχά: το βούτυρο πρέπει να είναι από το ψυγείο, και το ξηροκάρπι καβουρδισμένο και τριμμένο. Ακόμα και αν ενωθεί το ζυμαράκι, δεν μας νοιάζει καθόλου. 






Σκεπάζουμε το ταψάκι


Αδειάζουμε τα αχλάδια σε ένα πυρεξάκι. Σκεπάζουμε με τη ζύμη (είτε σε φύλλο που ανοίγουμε με το χέρι και κολλάμε σιγά σιγά πάνω στο ταψί, είτε τρίβοντας ψιχουλάκια).







Καραμέλωσε η ζάχαρη, λιμνούλες!


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αγέρα στους 190 βαθμούς, ή στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 200, για περίπου μισή ώρα, ή, ώσπου να ροδίσει η ζύμη.







Σερβίρουμε σατανικά: με παγωτό καραμέλα που ταιριάζει ελεεινά, ή με σαντιγί. Ή σκέτο. Ή με σως αγκλέζ.