Όταν δυο λιχούδηδες άνθρωποι βρίσκονται παρέα, διασκεδάζουν, και αποφασίζουν να μαγειρέψουν, το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα δείτε παρακάτω. Δεν είναι ακριβώς παστίτσιο, δεν είναι ακριβώς σουφλέ, είναι ακριβώς αμαρτία σιχαμένη και τρε απολαυστική!
Δείτε τη συνταγή, βήμα βήμα, και θα καταλάβετε. Ιδού το preview:
Ζήλια ψώρα, δικά μου μόνο! |
Υλικά:
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, διπλοαλεσμένο (μπορείτε να βάλετε και 70/30 με χοιρινό, όπως αγαπάτε κάνετε)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, πολύ ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ή λίγο σκόνη
- λίγο σέλινο πολύ ψιλοκομμένο
- 1 συσκευασία ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
- 1 συσκευασία χυμό ντομάτας
- 1 μικρό ποτήρι λευκό αρετσίνωτο κρασί (ή, ότι χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμά σας)
- 330 ml (δηλαδή τη μεγάλη συσκευασία) κρέμα γάλακτος (εμείς βάλαμε την κανονική, ίσως να γίνει καλύτερο το φαγητό με λάιτ βέβαια..η ολόπαχη κρέμα είναι κυρίως για ζαχαροπλαστική)
- 1/2 κιλό ζυμαρικό της αρεσκείας σας
- 250 γρ. τυρί φέτα
- 300 γρ. μείγμα κίτρινων τυριών για φαγητά φούρνου (προτιμώ 2 μαλακά γλυκά και 1 σκληρό πικάντικο κατά κανόνα για τέτοια δουλειά, για παράδειγμα έμενταλ, γκούντα, γραβιέρα ελληνική)
- Μπαχαρικά: αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα, σε ποσότητες που μας ικανοποιούν, και έπειτα, σε μικρή ποσότητα, ίσα ίσα για να δώσουν βάθος στη γεύση, λίγο κανέλα, λίγο μοσχοκάρυδο, λίγο μείγμα ιταλικών μπαχαρικών (το δικό μου έτοιμο σκεύασμα περιέχει φασκόμηλο, δάφνη, ματζουράνα, θυμάρι)
Εκτέλεση:
Ο κιμάς σιγοβράζει |
Σε βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι με τη σκόνη σκόρδου σε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα καρότα και αφήνουμε να πάρουν μια γύρα. Κατόπιν, βάζουμε τον κιμά να τσιγαριστεί τόσο ώστε να βγάλει και να πιει τα ζουμάκια του. Τότε σβήνουμε με κρασί, και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, ώσπου να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το σέλινο, τα μυρωδικά, ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να μοιάζει δεμένη η σάλτσα, χωρίς όμως να έχει στεγνώσει από τα ζουμάκια της. Τότε κλείνουμε το μάτι, και ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος. Το αφήνουμε στην άκρη.
Χέρια φιλενάδας αγαπημένης |
Βράζουμε τα μακαρόνια 2 λεπτά λιγότερο απ'ότι ζητάει η συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε και τα βρέχουμε με νερό δροσερό, για να σταματήσουμε τον βρασμό τους. Τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ (ή στην κατσαρόλα που έβρασαν), προσθέτουμε τον κιμά, και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το τυρί φέτα, τριμμένο με το χέρι μέσα, και ανακατεύουμε καλά.
Το ταψάκι περιμένει την μοίρα του |
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο πυρέξ, ή ότι άλλο ταψί μας ευχαριστεί, δεν έχει σημασία, φροντίζοντας ταυτόχρονα να σταματήσουμε να το τρώμε με το κουτάλι της σούπας, ώστε να φτάσει και για το μεσημεριανό μας.
Καλύπτουμε από άααακρη σε άκρη με το μείγμα των κίτρινων τριμμένων τυριών. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς πάνω κάτω για περίπου 40 λεπτά. (τιπ, για όλα τα γκρατιναρίσματα. Ψήνουμε για όσο χρειάζεται ώστε να ροδίσει το τυρί της κρούστας. Μόνο τότε είναι έτοιμο)
Το ίδιο ταψάκι, 40 λεπτά μετά. |
Σερβίρετε σε πιάτα αυτή τη φορά, και συνοδέψτε με πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ μελιού-μουστάρδας-βαλσαμικού ξυδιού, όπως κάναμε εμείς, και πολύ το απολαύσαμε!
Καλή σας όρεξη!!
No comments:
Post a Comment