Αυτό το φαγητό είναι το άμοιρο πολύ παρεξηγημένο, κυρίως επειδή δεν μαγειρεύεται σωστά. Mικροί μεγάλοι το σιχαίνονται, γιατί οι μπάμιες συγκεντρώνουν τη γλίτσα γνωστή ως "μύξα". Αν μαγειρευτεί όμως σωστά, γίνεται ένα νοστιμότατο καλοκαιρινό φαγάκι, από τα κορυφαία λαδερά. Σπίτι μας το φτιάχνει ο Αγάπη μου, γιατί δεν βαριέται τη διαδικασία. Είναι λίγο μπελαλίδικο, αλλά είναι νόστιμες οι άτιμες, αφού. Για να δούμε λοιπόν ποια είναι σωστή διαδικασία.
Δεν το λες και όμορφο.Φτάνει που είναι νόστιμο. |
Υλικά (για 3-4 φαγανά άτομα):
- 4 μπουτάκια κοτόπουλο
- 1 κιλό μπάμιες (κατεψυγμένες χρησιμοποιήσαμε, μεγάλες, για να κρατάνε λίγο)
- 1 χυμό ντομάτας
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- Ελαιόλαδο (δεν είναι συνταγή αυτή για να το λυπηθούμε)
- Ξύδι μπόλικο (το φτηνό του μπακάλη, μην βάλετε κανένα μπαλσάμικο εδώ)
Εκτέλεση:
Και σε περιμεεεενώωωωω |
Πλένουμε καλά καλά τις μπάμιες μέσα σε ένα σουρωτήρι. Τις στραγγίζουμε λίγο να φύγουν τα πολλά νερά, και ρίχνουμε μέσα μπόλικο ξύδι, ανακατεύοντας να πάει παντού. Τις αφήνουμε να μείνουν έτσι μία ώρα τουλάχιστον. (στο ενδιάμεσο ετοιμάζουμε το κοτόπουλο και τη σάλτσα όπως δίνουν οι οδηγίες παρακάτω).
Μαραγκιασμένες μπάμιες χωρίς μύξα |
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και αραδιάζουμε τις μπάμιες επάνω. Τις βάζουμε στο φούρνο στο γκριλ, στη μεσαία σκάλα, και τις ψήνουμε εκεί ώσπου να τραγανίσουν. Δεν μπορώ να σας πω χρόνο εδώ, θα πρέπει να έχετε το νου σας στο πότε είναι έτοιμες, κοιτώντας τες.
Στεγνώνουμε τα μπουτάκια |
Πλένουμε καλά τα μπουτάκια κοτόπουλο και τα αφήνουμε σε ένα στραγγιστήρι να στραγγίξουν. Σε δεύτερη φάση μπορούμε να τα ακουμπήσουμε και πάνω σε λίγο χαρτί κουζίνας για να μην έχουν ζουμιά. Χρησιμοποιούμε μπουτάκια γιατί είναι νοστιμότερο το κρέας τους. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε ότι κρέας κοτόπουλου θέλουμε, αρκεί να μην είναι σκέτα φιλετάκια γιατί θα βγει άχυρο το φαγητό.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο. Περνάμε από το τηγάνι ένα ένα τα μπουτάκια κοτόπουλου, ώσπου να ροδίσουν. Ξεκινάμε πάντα βάζοντας την πλευρά με την πέτσα προς τα κάτω και το αφήνουμε μέχρι να τραγανίσει λίγο. Μετά γυρνάμε, και τηγανίζουμε για ένα δύο λεπτά ακόμα. Το κάνουμε αυτό ώστε να "κλείσει" η πέτσα και να κρατήσει το κρέας την τρυφερότητά του. Αφήνουμε τα κοτόπουλα στην άκρη για λίγη ώρα.
Σιγοβράζουμε με ζουμάκια νόστιμα |
Στο ίδιο τηγάνι, συμπληρώνουμε λίγο λαδάκι, και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Δεν θέλουμε να μαυρίσει, μονάχα να γυαλίσει λίγο. Τότε προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και λίγο νερό και βράζουμε λίγο. Βάζουμε και τα μπαχαρικά, αφήνουμε η σάλτσα να πάρει άλλη μια βράση, και προσθέτουμε τα κοτόπουλα. Σιγοβράζουμε λίγο για να δέσουν οι γεύσεις.
Περιμένοντας το φούρνο. |
Αφαιρούμε τα κοτόπουλα από το τηγάνι, και προσθέτουμε τις μπάμιες. Ανακατεύουμε καλά, να καλυφθούν με σαλτσούλα παντού. Αδειάζουμε το τηγάνι στο ταψί που είχαμε νωρίτερα, και ακουμπάμε εδώ και εκεί τα μπουτάκια.
Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 20-30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς. Αυτά. Σερβίρουμε το φαγητό, ένα μπουτάκι με λίγες μπάμιες, μπόοοολικη φέτα και φρέσκο τραγανό ψωμί. Καλή σας όρεξη!
No comments:
Post a Comment