Pages

12 August 2012

Mississippi Mud Pie του τεμπέλη

Θα με ρωτήσετε βέβαια, η του μη τεμπέλη ποια είναι δηλαδή και θα έχετε και δίκιο. Τι είναι αυτό το λασποκέικ λοιπόν; Η κανονική του βερσιόν είναι κρούστα από μπισκότα σοκολάτας, όπως οι κρούστες του cheesecake, αλλά σοκολατένια, γεμισμένη με κέικ σοκολάτας που δεν ψήνεται και ως τον πυρήνα του οπότε παραμένει υγρό και ζουμερό, καλυμμένο με πουτίγκα σοκολάτας και ένα στρώμα σαντιγί από πάνω. Τόπος καταγωγής είναι ο Μισισίπης, αφενός γιατί το έδεσμα είναι νότιας καταγωγής, αφετέρου διότι περιλαμβάνει και μια γενναία δόση μπέρμπον. 
Επειδή όλη αυτή η διαδικασία εμένα, βέβαια, δεν μου φάνηκε σόι, και το μόνο που ήθελα τη μέρα που τόφτιασα ήταν να φάω σοκολάτα σε γλυκό, έφτιαξα το κέικ σκέτο νέτο και το σέρβιρα ζεστό με σαντιγί. Μπόλικη βέβαια, αλλά μόνο με σαντιγί. Εσείς αν θέλετε, ρίξτε του και μία μπάλα παγωτό πάνω. Ένας φίλος συνηθίζει να τρώει όλα αυτά τα μπράουνι με ένα απίθανο παγωτό βανίλιας με κομμάτια καραμέλας μέσα, και στην συγκεκριμένη περίπτωση θα ταιριάξει πολύ καλά λόγω του μπέρμπον. 
Και επειδή όποιος θέλει να τεμπελιάσει, βρίσκει, ιδού και η πηγή: Η συνταγή αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Γλυκές Ιστορίες" του Στέλιου Παρλιάρου και ανήκει στην Νανά Γιώτη. Γι'αυτό και η συνταγή σε γραμμάρια αυτή τη φορά. Μετατροπέας σε κούπες για να διευκολυνθούν όσοι δεν έχουν ζυγαριά κουζίνας σπίτι θα βρείτε εδώ.
Να πως μοιάζει το γλυκό σκέτο.



Λασποκέικ του μεθύστακα Μισισιπιανού

Υλικά:

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 150 γρ. κουβερτούρα
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. ζεστό νερό
  • 100 γρ. μπέρμπον
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ στιγμής σε σκόνη
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 20 γρ. κακάο
  • 2 αβγά μεσαία

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς (αντιστάσεις πάνω κάτω, ή 160 αέρα).
Βάζουμε το βούτυρο, τη σοκολάτα, τη ζάχαρη, το ζεστό νερό, το ουίσκι και τον καφέ σε ένα μπεν μαρί και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Προσοχή να έχει λιώσει και η ζάχαρη καλά. Όταν ενωθούν, τραβάμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Κοσκινίζουμε τα αλεύρια με το κακάο μέσα στο μείγμα. Και εγώ βαριέμαι να το κάνω αυτό παράφορα, αλλά εκτός και αν θέλετε να σπάτε σβόλους αλευριού με το πιρούνι, καλό είναι να το κάνετε. Χτυπάμε τα αβγά ελαφρά και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά, να ενωθούν.
Ετοιμάζουμε ένα ταψί στρόγγυλο (24 εκατοστά κατά προτίμηση, γιατί για τόσο είναι μετρημένη η δόση, όχι γιατί είμαι καμιά παράξενη). Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 1 ώρα και 15 λεπτά. Στη μία ώρα εσείς, κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας βέβαια, αλλά μην το πάρετε και πολύ της μετρητοίς γιατί θέλουμε το γλυκό να βγει λίγο υγρό μέσα.



΄Το γλυκό από το φούρνο, με ζάρες και με απόλα



Tip 1: Πως ετοιμάζω μπεν μαρί;

Απλό. Στερεώνετε ένα μπολ σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το θέμα είναι να μην ακουμπάει το μπολ στο νερό, οπότε διαλέξτε σκεύη με προσοχή. Ούτε χρειάζεται να είναι 2 λίτρα νερό στην κατσαρόλα. Δυο δάχτυλα νερό κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους. Το νόημα είναι να ζεσταίνεται το μπολ με τους ατμούς του νερού, και όχι με το ίδιο το νερό. Χρησιμοποιώ μεταλλικά σκεύη γι'αυτή τη δουλειά πάντως.

Tip 2: Τι εννοείς, "ετοιμάστε ταψί";

Το ταψί για να μπει στο φούρνο, φυσικά, θέλει την ετοιμασία του, ώστε να μην σας κολλήσει το γλυκό μέσα, και πάει χαμένος τόσος κόπος. Ο ένας τρόπος είναι ο παραδοσιακός. Βουτυρώνετε το σκεύος, το αφήνετε στην κατάψυξη για δέκα λεπτά, και μετά το καλύπτετε με αλεύρι. Το κάνετε αυτό ρίχνοντας μέσα στο ταψί αλεύρι μπόλικο, και μετά με κυκλικές κινήσεις το πάτε παντού. Αδειάζετε το αλεύρι που περισσεύει στο βάζο του πάλι, και το ταψάκι το κοπανάτε πάνω από το νεροχύτη, ανάποδα, ώστε να φύγει η περίσσια του αλευριού.
Ο άλλος τρόπος είναι να βρέξετε ένα μεγαλούτσικο κομμάτι λαδόκολλα κάτω από τη βρύση και να το απλώσετε μέσα στο σκεύος σαν να μην τρέχει τίποτε. Έτσι που είναι μουσκεμένο, θα πάρει το σχήμα του ταψιού με λίγο παίδεμα. 



No comments:

Post a Comment