Pages

06 January 2013

Μπισκότα παρδαλά

Παρδαλά, διότι με ένα ζυμάρι, τα κάνεις λογιών λογιών. Παρδαλά, επίσης, διότι μπορείς ευκολότατα, με ένα γλάσο, να τα ζωγραφίσεις, αν πιάνει το χέρι σου. Και αν έχεις υπομονή. Σημειώνω πως χρειάζονται αναμονή 2 ωρών πριν ψηθούν. Να πως φαίνονται αυτά που έφτιαξα φέτος:







Μπισκότα με φουντουκοπάστα και ολόκληρο φουντούκι.






Μπισκότα βανίλιας με κερασάκι γλασέ. Μοιάζουν θλιβερά αλλά δεν είναι. Δεν μου βγήκε το σχήμα σωστό γιατί φυσικά βαρέθηκα να τα ξαναπλάσω και να ξαναπεριμένω. Οπότε τα έψησα σε σχήμα ότι-νάναι.



Μπισκότα με καρύδι καβουρδισμένο και κανέλα. Ευτυχώς υπήρξαν και αυτά, διότι τα μελομακάρονα φέτος ήταν μια απίστευτη αποτυχία.








Υλικά: (βγαίνουν περίπου 120 μικρά μπισκότα, 40 από κάθε είδος)

  • 2 κούπες βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο
  • 2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 αβγά large, βιολογικά (για να μην μυρίζουν)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια + 1 επιπλέον για τα μπισκότα με βανίλια
  • 4 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κούπα νουτέλλα ή άλλη σοκοπάστα
  • 40 ολόκληρα φουντούκια καβουρδισμένα
  • 1 κουτί κερασάκια γλασέ (στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα είδη ζαχαροπλαστικής)
  • 1/4 κούπα καρύδι καβουρδισμένο και κοπανισμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας κανέλα.
  • Αντικολλητικό χαρτί και διάφανη μεμβράνη
Σημείωση: για να καβουρδίσουμε ξηρούς καρπούς, τους αδειάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, και τους ψήνουμε για 10-15 λεπτά στους 160 βαθμούς του φούρνου. Έπειτα, τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τους χρησιμοποιήσουμε για οτιδήποτε άλλο εκτός από πραλίνα. Για να φτιάξετε πραλίνα, πρέπει να είναι ζεστοί για να μην παγώνει η καραμέλα.

Εκτέλεση

Νουτέλα

Ετοιμάζουμε το ζυμάρι: στο μίξερ του πάγκου, χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο με το φτερό, ώσπου να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά (που πάντα σπάμε κάπου χώρια, μην τυχόν είναι χαλασμένο), μετά το μπέικιν, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε. 
Μετράμε το αλεύρι σε ένα μπολ όλο μαζί, και το βάζουμε στο ζυμάρι, κουταλιά κουταλιά, μέχρι να το πάρει όλο (μπορεί και να μην χρειαστεί όλο, μην το ζορίσετε). Για τη δουλειά αυτή, αλλάζουμε από φτερό σε γάντζο. Όταν ενσωματωθεί το αλεύρι, και ανακατευτεί καλά, χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη. Σε ένα μπολ, αδειάζουμε το ένα μέρος ζύμης. Την αρωματίζουμε με την νουτέλα. Ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας.


Καρύδι και κανέλα


Αλλού, αδειάζουμε το δεύτερο μέρος ζύμης. Το αρωματίζουμε με την κανέλα και τα καρύδια. Το τρίτο μέρος της ζύμης, το αφήνουμε αν θέλουμε στο μπολ του μίξερ και το αρωματίζουμε με το κουταλάκι του γλυκού βανίλια (χρησιμοποιώ το άρωμα, από το Βασιλόπουλο).



Μπαστουνάκι ζύμης

Τα ζυμάρια αυτά, τα πλάθουμε σε μακρόστενα μπαστούνια, διαμέτρου 3 εκατοστών, και μήκους όσο μας βολεύει (τα πλάθω σε μήκος 20 εκατοστών, ώστε να μου βγαίνει ένα μπαστούνι ανά λαμαρίνα, προς χάριν ισορροπίας, αν όχι πρακτικότητας). Τα τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη καλά καλά και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν για τουλάχιστον 2 ώρες. 




Όταν παγώσουν και είμαστε έτοιμοι, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Στρώνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα και αφαιρούμε την μεμβράνη από τα μπαστουνάκια μας. Τα κόβουμε σε φετάκια πάχους 1 εκατοστού και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα. 







Τα μπισκότα νουτέλας τα στολίζουμε με 1 φουντούκι ολόκληρο στο κέντρο τους. 







Τα μπισκοτάκια κανέλας τα αφήνουμε σκέτα, ή τα στολίζουμε με μισό καρύδι. Τα μπισκοτάκια βανίλιας, τα στολίζουμε με μισό κερασάκι γλασέ (ή 1/4, αναλόγως, για να μας φτάσουν). 





Τα ψήνουμε για 8-10 λεπτά, ώσπου να είναι έτοιμα. Αν είναι λίγο μαλακά όταν τα βγάζετε, δεν πειράζει, όσο θα κρυώνουν, θα σφίγγουν. Μην τα αφήσετε παραπάνω από 10 λεπτά, θα γίνουν πέτρα μετά.

Γλάσο επικάλυψης: Το κλασσικό γλάσο για να επικαλύψετε μπισκότα, γίνεται με 1 κούπα ζάχαρη άχνη και 2-3 κουταλιές υγρό. Το υγρό μπορεί να είναι 1 κουταλιά λικέρ και 2 νερό, ή μερικές σταγόνες άρωμα και νερό ή 3 κουταλιές χυμός (λεμονιού ή πορτοκαλιού ή ότι άλλο θέλετε). Μπορείτε επίσης να το αρωματίσετε με ξύσματα, και να το χρωματίσετε με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύετε τα υλικά ώσπου να ενωθούν καλά και να αποκτήσει το γλάσο τέτοια πυκνότητα που να μπορείτε να το απλώσετε εύκολα, αλλά να μην ρέει και εντελώς.
Δεν είναι υποχρεωτικό να στολίσετε τα μπισκότα σας με γλάσο πάντως. Στο χωριό σας σίγουρα δεν τα στόλιζαν. Εκτός αν κατάγεστε από την Αμερική ή τη Γερμανία. Στο δικό μου χωριό, ένα καρυδάκι και πολύ τους ήταν.
Άντε, και του χρόνου!!






No comments:

Post a Comment