Pages

17 May 2013

Spaghetti with meatballs. Κιοφτέδες στη σάλτσα με μακαρόνια.

Αυτό το φαγητό δεν είμαι και τόσο σίγουρη ότι είναι ιταλικό στην πραγματικότητα, ή αγαπημένο φαγητό των ιταλοαμερικάνων. Όποιου και να είναι πάντως. είναι πολύ νόστιμο, αν και μπελαλίδικο. Μπορείτε βέβαια να ετοιμάσετε διάφορα κομμάτια νωρίτερα. Μπορείτε, ας πούμε να ετοιμάσετε αρκετό κιμά, να τον φυλάτε πλασμένο έτοιμο στην κατάψυξη. Αυτό γίνεται με το να αραδειάσετε τα κεφτεδάκια σας σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, όμορφα και ζουμπουρλά, και να τα βάλετε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν. Μετά, τα βάζετε σε σακουλάκια σε μερίδες, ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειάς σας.
Το άλλο κομμάτι που μπορείτε να έχετε έτοιμο, είναι η σάλτσα. ΜΙα θειά μου Ιταλίδα (παντρεμένη με Ιταλό, ζει στην Ιταλία αιώνες) έχει πάντα στο ψυγείο της μια κατσαρόλα σάλτσα ντομάτας χωρίς αρώματα. Μόνο η βασική σαλτσούλα, κρεμμύδι, σκόρδο, κρασάκι, ντοματούλα, αλατοπίπερο. Με αυτή τη σύνθεση, μπορείς να τη χρησιμοποιείς σχεδόν στα πάντα. Στα ελληνικά σπίτια, την χρησιμοποιούμε πολύ, ούτως ή άλλως, οπότε χαμένη δεν πάει.
Και εκεί που πέφτει πείνα, τα συνθέτεις όλα και σε μισή ώρα τρως φαγάκι νόστιμο πολύ.
Σε αυτό το σημείο, να πω ότι κάτι αγγλοσάξωνες βρωμίλοι σεφ, βάζουν τους κεφτέδες να βράσουν στη σάλτσα και δεν τους ψήνουν χωριστά. Σε αυτούς τους άσχετους, να πω ότι ο κεφτές άμα δεν είναι τραγανός, είναι γιουβαρλάκι, και όχι κεφτές, και είναι άλλο φαγητό εντελώς, και να μας κάνουν τη χάρη να πλένουν κανα χέρι πότε πότε, ιδίως πριν πιάσουν χερούλια από ντουλάπια! Πφφφ!
Αυτό που έφτιαξα εγώ, έχει μερικές αλλαγούλες, για να ταιριάζει καλύτερα στην γεύση στο σπίτι μας. Βέβαια, αυτού του είδους οι συνταγές, ούτως ή άλλως υπάρχουν σε τόσες παραλλαγές, όσο τα σπίτια που τις προτιμούν συχνά.

Ιδού το οπτικό:


Δεν είμαι φωτογράφος μάνα μου.



Υλικά: (για 4 φαγανά άτομα)

Για τους κεφτέδες:

  • μισό κιλό κιμά (70 μοσχάρι, 30 χοιρινό, διπλοπερασμένο να του πείτε του χασάπη, να μην βαριέται!)
  • 1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι τριμμένο (τρίφτη ή κόφτη)
  • 6 λιαστές ντομάτες, αλεσμένες μαζί με το κρεμμύδι
  • 1 αβγό
  • μισό ποτήρι κόκκινο κρασί (μη βάλετε γλυκό κρασί, αμαρτία..κατά τα λοιπά, ότι τραβά η όρεξή σας)
  • 1 ποτήρι φρυγανιά
  • μισό ποτήρι ελαιόλαδο
  • μισό μάτσο μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα κόκκινη γλυκιά
  •  100 γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη (κανονικά θέλει παρμεζάνα, προτίμησα την γραβιέρα γιατί μου ταιριάζει καλύτερα -όχι γιατί αυτήν έτυχε να έχω στο ψυγείο μου, όχι)
Για τη σάλτσα:

  • 1 μεγαλούτσικο κρεμμύδι τριμμένο (τρίφτη ή κόφτη)
  • λίγο σκόρδο (βάζω σκόνη, μπορείτε να βάλετε λίγο φρέσκο)
  • μισό ποτήρι κόκκινο κρασί (βάλτε και άσπρο, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί)
  • Προϊόν ντομάτας: 1 κονκασέ με 1 χυμό ντομάτας, ή 2 ντομάτες στον τρίφτη, ή φρέσκες ντομάτες και πελτέ, ότι έχετε διαθέσιμο
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη (κανονικά θέλει βασιλικό, είπα να βάλω ρίγανη που με αρέσει, αφού δεν έχουν γίνει ακόμα οι βασιλικοί μου)
  • λίγο ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα

  • 1 πακέτο spaghetti (άμα σας αρέσει κάτι άλλο, βάλτε το, ούτε γι'αυτό θα μαλώσουμε αν και θα έπρεπε!)
  • τυρί τριμμένο, ότι βάλατε και μέσα στους κεφτέδες

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τους κεφτέδες:
Σε ένα μπολ αδειάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες, και ζυμώνουμε αρκετή ώρα, να ενωθούν καλά τα υλικά. Αλλά όταν λέμε, αρκετή ώρα, εννοούμε αρκετή ώρα. Ο κεφτές και το ψωμί θέλουν ζύμωμα, κυρίες και κύριοι, δεν είναι της τεμπελιάς πράμα. Σκεπάζετε το μπολ με ζελατίνη και το αφήνετε στο ψυγείο να σταθεί καμιά ωρίτσα.
Όταν με το καλό περάσει η ώρα, λαδώνετε ένα ταψάκι, λαδώνετε και τα χέρια σας, και πλάθετε κεφτεδάκια στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Όμορφα και στρόγγυλα, σαν στρατιωτάκια. Υπάρχει κόλπο εδώ για τους ακαμάτηδες. Πάρτε το μαντζαφλάρι που βγάζουν παγωτό για να βγάζετε ζύμη από το μπολ, ώστε να παίρνετε πάντα την ίδια ποσότητα κιμά.


Ψήνετε τους κεφτέδες στον φούρνο με αέρα στους 190 βαθμούς, ώσπου να ροδίσουν όμορφα. Να γίνουν τσουμπωτοί και τραγανούτσικοι. Όταν κρίνετε ότι είναι έτοιμοι, μην τους αφήσετε στο φούρνο και σας στεγνώσουν.



Στο ενδιάμεσο, ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Σε ένα κατσαρολάκι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε με το κρασί, και βράζουμε μέχρι να μην μας έρχετε πια μεθύσι με τους ατμούς. Τότε προσθέτουμε τις ντομάτες. Προσοχή, αν βάλετε φρέσκες, ρίχτε και λίγη ζαχαρίτσα να μην παραξινίσουν. Προσθέτουμε και τα μυρωδικά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για όση ώρα ψήνονται τα κεφτεδάκια. 




Βράζουμε τα μακαρόνια με τις οδηγίες του πακέτου τους. Σουρώνουμε, και κρατάμε ένα ποτήρι μακαρονόζουμο. Επιστρέφουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε δυο κουτάλες από τη σάλτσα και το μακαρονόζουμο, και ανακατεύουμε καλά. 





Αφού σουρώσουμε τα μακαρόνια, στο ενδιάμεσο εκείνο στάδιο, και αφού έχουμε πάρει τη σάλτσα που θέλουμε, πετάμε μέσα στη σάλτσα τους κεφτέδες, να πάρουν μια πολύ γρήγορη βράση με τη σάλτσα. 




Στο κάθε πιάτο βάζουμε μακαρόνια, μερικούς κεφτέδες, και πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο. Ίσως και με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, για το μάτι.
Έχετε υπόψη ότι από τη στιγμή που θα ρίξετε τους κεφτέδες στη σάλτσα, πρέπει να σερβίρετε το φαγητό άμεσα, για να μην χάσουν την τραγανότητά τους οι κεφτέδες.

No comments:

Post a Comment