Pages

22 October 2012

Κανελόνια με σπανάκι και ρικότα

Αυτό το φαγητό είναι ένας υπέροχος τρόπος για να κρύψετε το σπανάκι από τα παιδάκια. Είναι νοστιμότατο, αρκούντως μπελαλίδικο και οπτικά ικανοποιητικό, σε σημείο να το βγάζετε και σε κάνα τραπέζι και να πουλάτε τρελή μούρη. Επίσης, καταψύχεται ωραιότατα- ρίχνετε ένα πυρέξ στην κατάψυξη και το έχετε για την ώρα εκείνη τη δύσκολη που τόσο θέλετε να μαγειρέψετε αλλά δεν έχετε πλέον κουράγιο ή χρόνο. Να, για του λόγου το αληθές:


Μοιάζει καμένο αλλά δεν είναι, ορκίζομαι.

Να, δεν είναι καμένο.
Σκοροφαγωμένη γωνίτσα

Υλικά:

1 πακέτο κανελόνια
1 πακέτο σπανάκι σε φύλλα κατεψυγμένο
2 κρεμμύδια μέτρια, καθαρισμένη και ψιλοκομμένα
1 κουτί ντομάτα τριμμένη (έτοιμο σκεύασμα αντί για σκέτο χυμό)
1 κουτί ρικότα (περίπου 200 γρ., στο σούπερ μάρκετ έτοιμο) ή ανθότυρο
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
1 ποτήρι γάλα (ίσως και δεύτερο)
300 γρ. τυρί τριμμένο (χρησιμοποιώ μείγμα kerrygold και γραβιέρας πικάντικης- δουλειά γίνεται και με λιγότερο τυρί βέβαια, απλά μου αρέσει να είναι πλούσια η κρούστα)
Μπαχαρικά: αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Ελαιόλαδο λίγο


Εκτέλεση


Σπανάκι κάθεται μοναχό του
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μια κατσαρόλα μεγαλούτσικη, τσιγαρίζουμε το ένα κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει (όχι να ροδίσει). Ρίχνουμε τις δυο κουταλιές πελτέ, να πάρουν μια σβούρα στο λαδάκι, και προσθέτουμε το σπανάκι, όπως είναι παγωμένο από την κατάψυξη. Αυτό θα τσιτσιρίσει, θα κάνει φασαρία και θα βγάλει ατμούς, αλλά μην τρομάξετε, όλα καλά. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περιμένοντας το σπανάκι να λιώσει/βράσει. Το αφήνουμε σε μέτρια φλόγα ώσπου να πιει το ζουμάκι του όλο, να έχει ελάχιστα υγρά. Τότε προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο, το αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο. Μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε την ρικότα ή το ανθότυρο και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. 


Σαλτσούλα
Άδεια κανελόνια-μοναχή γέμιση
Στην κατσαρόλα που φτιάξαμε το σπανάκι, χωρίς να την πλένουμε  ρίχνουμε λίγο λαδάκι ακόμα και τσιγαρίζουμε το δεύτερο κρεμμύδι. Μόλις πάρει χρώμα, προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να βράσει δέκα λεπτάκια περίπου, ώσπου να δέσει λίγο. Μπορούμε να βάλουμε και λίγο ριγανίτσα, αλλά όχι πολύ, δεν θέλουμε να πρωταγωνιστεί. Ίσα για το άρωμα μια πρέζα.





Αραδιάζουμε τα κανελόνια, ωμά όπως είναι από το κουτί τους, σε ένα πυρέξ. Παίρνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού, και γεμίζουμε τα κανελόνια ένα ένα, με υπομονή, βάζοντας γέμιση με το κουτάλι, και σπρώχνοντας τη μέσα με το χερούλι του κουταλιού. Τα γεμίζουμε επαρκώς, αλλά όχι δραματικά. Να έχουν λίγο αέρα. 




Όταν γεμίσουν, αραδιασμένα στο ταψί, η όψη τους θα είναι έτσι. Μην σας απασχολεί αν δεν είναι όμορφα γεμισμένα, θα σκεπαστούν και δεν θα φαίνεται τίποτε. 






Αδειάζουμε από πάνω τους τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, να πάει παντού: 








Καλύπτουμε το ταψί με γάλα (ίσως να χρειαστούν και δυο ποτήρια, το βλέπετε επί τόπου, αρκεί να σκεπαστούν εντελώς τα κανελόνια με αυτό).




Πασπαλίζουμε από πάνω το μείγμα των τριμμένων τυριών της επιλογής σας. Τώρα αυτό, επειδή θα έχει αρκετό υγρό στο ταψί, ενδεχομένως να βουλιάζει λίγο μέσα στο γάλα, αλλά μην σας απασχολεί αυτό, όπως θα εξατμίζονται τα υγρά, θα μένει το υπέροχο τυρί. Απλά φροντίστε να φτιάξετε ένα ομοιόμορφο στρώμα τυριού. Αν εξέχει καμία γωνία κανελόνι από το ζουμί, παρεμπιπτόντως, το σπρώχνετε μέσα μετά από περίπου 10 λεπτάκια ψήσιμο, που θα έχουν μαλακώσει, οπότε μην σας πιάσει άγχος να είναι όλα τέλεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αντιστάσεις πάνω κάτω, για περίπου 40 λεπτά στους 190, ή ώσπου να ροδίσει το τυρί.



Καλή σας επιτυχία!!

No comments:

Post a Comment