Pages

08 November 2012

Crumble με αχλάδια

Είχα κάτι υπέροχα ζουμερά αχλάδια πρόσφατα, τα οποία για κάποιο λόγο δεν λέγαμε να τα φάμε. Αποφάσισα να τα φτιάξω το τεμπελικότερο γλυκό όλων των εποχών. Το επικό crumble. Πρόκειται για μια απίστευτα απλή σύλληψη, που πετάς τα φρούτα σε ένα ταψί και τα σκεπάζεις με τρίμματα ζύμης και ψήνεις. Ναι, αλλά για να δικαιολογήσω τον τίτλο μου ως η πιο φοβερή μαγείρισσα της παρέας, έκανα και τις βρωμιές μου, και να τα αποτελέσματα: 


Θέα: Στα πλάγια του πυρέξ
Θέα: Στα από πάνου του πυρέξ



 Υλικά:


  • 6 αχλάδια τα κίτρινα, τα μοσχομυριστά, όχι τα πράσινα τα σκληρά
  • 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
  • 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Σε ίση ποσότητα: αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη, ξηρός καρπός. Συνήθως βάζω 150 γρ. από το καθένα για να βγει το ζυμαράκι λίγο μπόλικο να χορταίνει και το δόντι εκτός από το μάτι. Για ξηρό καρπό επιλέγω τα αμύγδαλα για τα αχλάδια.

Εκτέλεση:

Περιμένουν τα αχλάδια
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε κυδωνάτα (μακρόστενα, όπως οι πατάτες φούρνου). Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά, και τα αφήνουμε στην άκρη να ετοιμάσουμε το ζυμαράκι.







Περιμένει και το ζυμαράκι


Ανακατεύουμε τα υλικά για το ζυμαράκι όλα μαζί με το χέρι ώσπου να γίνουν τρίμματα. Δυο σημειώσεις μοναχά: το βούτυρο πρέπει να είναι από το ψυγείο, και το ξηροκάρπι καβουρδισμένο και τριμμένο. Ακόμα και αν ενωθεί το ζυμαράκι, δεν μας νοιάζει καθόλου. 






Σκεπάζουμε το ταψάκι


Αδειάζουμε τα αχλάδια σε ένα πυρεξάκι. Σκεπάζουμε με τη ζύμη (είτε σε φύλλο που ανοίγουμε με το χέρι και κολλάμε σιγά σιγά πάνω στο ταψί, είτε τρίβοντας ψιχουλάκια).







Καραμέλωσε η ζάχαρη, λιμνούλες!


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αγέρα στους 190 βαθμούς, ή στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 200, για περίπου μισή ώρα, ή, ώσπου να ροδίσει η ζύμη.







Σερβίρουμε σατανικά: με παγωτό καραμέλα που ταιριάζει ελεεινά, ή με σαντιγί. Ή σκέτο. Ή με σως αγκλέζ. 

No comments:

Post a Comment