Pages

24 November 2012

Πορτοκαλόπιτα

Η συνταγή αυτή προέρχεται από το οπλοστάσιο της Βέφας. Ναι, της Βέφας. Κάποια πράγματα μπορεί να τα κάνει και αυτή καλά. Τόσα κάνει- απλή στατιστική. Λοιπόν, με μια δυό αλλαγούλες, η συνταγή έγινε εκπληκτική.
Ορίστε το visual:


Όμορφη πορτοκαλόπιτα ρουφάει το σιροπάκι.



Υλικά:

Για το γλυκό:
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (ένα κεσεδάκι)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 4 αβγά βιολογικής (σπανίως μυρίζουν, συνεπώς τα προτιμούμε, ιδίως σε συνταγές που θέλουν πολλά αβγά)
  • 1 κούπα λάδι (όχι ελαιόλαδο, θα γίνει βαρύ. Έβαλα ηλιέλαιο)
  • 2 βανιλίνες
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 συσκευασία φύλλο Βηρυτού

Για το σιρόπι:

  • 1  κούπα νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1/2 κούπα μέλι
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 2 κούπες χυμό πορτοκάλι 

Εκτέλεση:




Βουτυρώνουμε ένα μεσαίο πυρέξ. Ξετυλίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία του, χωρίς να ανοίξουμε το ρολό φύλλου όπως είναι τυλιγμένο. Κόβουμε το ρολό έτσι όπως είναι σε φετάκια.




Τα οποία στη συνέχεια ξετυλίγουμε και αφρατεύουμε με το χέρι να μην ακουμπάνε πολύ το ένα το άλλο. Στη συνέχεια τα αδειάζουμε στο ταψί και τα αφήνουμε στην άκρη.









Πριν..


Αδειάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε το μπέικιν εκεί μέσα. Το αφήνουμε στην άκρη για πέντε λεπτά. Μην αγριέψετε που θα ζωντανέψει το γιαούρτι. Αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία είναι λάθος. ΜΗΝ το αφήσετε να σταθεί μέσα στο κεσεδάκι. Θα δείτε στην επόμενη φωτογραφία γιατί.



...και μετά. It's ALIVE!!


Φουσκώνει και γίνετε σαν αφρός. Αυτό είναι φυσιολογικό. Για αυτό το λόγο, δεν αφήνουμε το μείγμα μέσα στο κεσεδάκι, αλλά σε ένα μπολ.





Πριν..


Στο μίξερ, χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να φουσκώσει. 






..και μετά. Άλλο τόσο τα αβγά.


Γίνεται άλλο τόσο, όμορφο πολύ! Όταν φουσκώσουν τα αβγά, προσθέτουμε το λάδι, τις βανίλιες και το ξύσμα, και ξαναχτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε και το γιαούρτι, και ξαναχτυπάμε λίγο να ενωθούν καλά τα υλικά.





Με προσοχή ρίχνουμε λίγο από το υγρό μείγμα στο πυρέξ, και ανακατεύουμε με τα φύλλα, να πάει παντού. Τότε καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.  





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω, και ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά, ή ώσπου να ροδίσει και σταθεροποιηθεί το μείγμα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.






Όταν κρυώσει το γλυκό, βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μαζί για 5 λεπτά. Ο χρόνος μετράει από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι. 





Όπως είναι ζεστό, σοροπιάζουμε το γλυκό κουταλιά κουταλιά, μέχρι να το πάρει όλο. Το αφήνουμε να σταθεί λίγο, να ρουφίξει το σιροπάκι. Το κόβουμε σε τεμάχια και το τρώμε. Αλύπητα. 

No comments:

Post a Comment