Pages

19 December 2012

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

Δυστυχώς η μόνη φωτογραφία που έχω από αυτή τη συνταγή, είναι της γέμισης, οπότε αυτή θα σας δείξω. 
Η κολοκυθόπιτα είναι μια ιδιαίτερη πίτα. Δεν ξέρω πόσο συνηθίζεται σε άλλα μέρη, είναι πάντως πολύ αγαπητή στην Δυτική Μακεδονία, στα Ποντιοχώρια. Έχω κάνει κάποιες παρεμβάσεις στη συνταγή που έχω από τη γιαγιά μου, που ταίριαξαν πολύ καλά. Πολύ αρωματική, χωρίς να βαραίνει πολύ η γεύση της κολοκύθας.
Φυσικά, επειδή στις μέρες μας δεν έχουμε το χρόνο να ανοίγουμε φύλλο, δεν είναι καθόλου ντροπή να πάρουμε έτοιμο φύλλο.

Ζουμερή γέμιση!


Υλικά:

  • 1 πάκο έτοιμο χωριάτικο φύλλο για πίτες (το χοντρούτσικο, με τα 12 φύλλα)
  • Μείγμα λιπών για το άλειμμα των φύλλων, περίπου μία κούπα* (βάζω συνήθως σε ίσες ποσότητες ελαιόλαδο, μαργαρίνη και βούτυρο αγελάδος- όπου και να το βάλεις το ρημάδι το βούτυρο κάνει τη διαφορά στη γεύση). 
  • 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη ανακατεμένη με 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, για το πασπάλισμα των φύλλων
  • 1 κιλό κίτρινη κολοκύθα (μπορείτε στη λαική να ζητήσετε κομμάτι, δεν είναι ανάγκη να πάρετε ολόκληρο κεφάλι)
  • 1 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 1 κούπα καρύδια καθαρισμένα και καβουρδισμένα
  • 1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
  • 1 ποτηράκι μικρό ποτό της αρεσκείας σας (έβαλα κονιάκ, μόνο γιατί δεν είχα ρούμι, το οποίο ταιριάζει απίστευτα)
  • 2 κουταλιές της σούπας κανέλα
  • Λίγο γάλα 
*Η ποσότητα λιπών είναι σχετική, και συνδέεται με το πόσο λιπαρά τα θέλετε τα φύλλα σας. Το έτοιμο φύλλο έχετε υπόψη σας ότι είναι λίγο στεγνό, συνεπώς θα χρειαστεί να μην τσιγκουνεύεστε στο άλειμμα. Πάντως, ότι και αν επιλέξετε να κάνετε, πρέπει να λαδώσετε τις άκρες ΠΑΡΑ πολύ καλά, και στο κέντρο του φύλλου ας είναι και λίγο λιγότερο.

Εκτέλεση:

Σε ένα μικροσκοπικό μπολάκι, αδειάζουμε τις σταφίδες και το ποτό, και αφήνουμε για αρκετές ώρες, ώστε να αγαπηθούν καλά καλά.
Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια μικρά και καθαρίζουμε από τα σπόρια της. Τρίβουμε το ψαχνό στον χοντρό τρίφτη, και αφήνουμε τη σάρκα σε ένα στραγγιστήρι στον νεροχύτη, να φύγουν τα πολλά ζουμιά, για καμιά ωρίτσα. Πότε πότε, ανακατεύουμε και πιέζουμε τη σάρκα. Θέλουμε να μας βγει περίπου 600 γραμμάρια.
Ξεπαγώνουμε το φύλλο καλά καλά. Αν έχετε ξαναδουλέψει με φύλλο, έχει καλώς. Αν όχι, απλώστε το φύλλο στον πάγκο σας, και σκεπάστε το με καθαρή ελαφρά νοτισμένη πετσέτα κουζίνας, για να μη σας στεγνώσει όσο δουλεύετε.
Αφού σιγουρευτούμε ότι έχουμε στραγγίσει καλά την κολοκύθα (δηλαδή τη ζουλάμε και δεν βγάζει πολλά ζουμιά), την μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Εκεί την ανακατεύουμε με την ζάχαρη της γέμισης, τις μεθυσμένες σταφίδες με το ποτό τους, τα σπασμένα καρύδια, και την κανέλα, και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για μισή ωρίτσα.
Σε ένα μικρούλι μπολάκι ανακατεύουμε τη μισή κούπα ζάχαρη με την κανελίτσα για το φύλλο.
Αφού όλα αυτά έχουν ετοιμαστεί, μπορούμε πλέον να συνθέσουμε την πιτούλα.
Παίρνουμε λοιπόν ένα ταψί (συνήθως βάζω το στρόγγυλο) και το αλείφουμε με το μείγμα λιπαρών μας. Απλώνουμε μέσα το πρώτο φύλλο. Το αλείφουμε παντού, αλλά προπαντός στις άκρες του. Οτιδήποτε δεν ακουμπά στον πάτο του ταψιού, το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Βάζουμε και δεύτερο φύλλο, λαδώνουμε τις άκρες καλά, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και απλώνουμε στο κέντρο λίγη από τη γέμιση. Τώρα, θα πηγαίνει εναλλάξ αυτό, φύλλο, λάδωμα, πασπάλισμα, γέμιση, ώσπου να σας τελειώσουν τα υλικά. Απλά, φροντίστε οι άκρες στο ταψί να μην βγαίνουν πάντα στο ίδιο σημείο, ώστε να σας βγει η κόρα της πίτας ομοιόμορφη.
Έχετε υπόψη ότι η γέμιση θα έχει βγάλει πάλι ζουμί, αρκετό κιόλας, Το πολύ από αυτό το ζουμί, το πετάτε πριν αρχίσετε την πίτα. Μετά ανακατέψτε καλά και μην αγχώνεστε που θα έχει και λίγο ζουμάκι, καλό είναι.
Όταν πια απλώσετε και το τελευταίο φύλλο, γυρνάτε της άκρες σε ρολό και το ακουμπάτε στην άκρη της πίτας, ενώ ταυτόχρονα γυρίζετε το ταψί ώστε να διευκολυνθείτε. Τώρα αυτό ακούγεται περίπλοκο, αλλά όταν το κάνετε θα σας έρθει εντελώς φυσικά.
Αφού τελειώσετε, χαράσσετε την πίτα σε κομμάτια. Ας πάει και μέχρι κάτω το μαχαίρι, δεν πειράζει.Αλείφετε όλη την επιφάνεια της πίτας, με μεγάλη έμφαση στην κόρα, με γάλα. Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Πριν την κλείσετε, βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί και από κάτω, υψώνοντας την πίτα με μια σπάτουλα. Αν δεν έχει ψηθεί, είτε γυρίστε το φούρνο στο πρόγραμμα που βγάζει από κάτω διπλή ζέστη (αν έχετε τέτοιο πράγμα) είτε γυρίστε την πίτα ανάποδα με προσοχή και ψήστε λίγο ακόμα.
Λογικά, η γέμιση μέσα πρέπει να έχει κάνει τα μέσα φύλλα ζουμέρα, και η κόρα θα πρέπει να έχει καραμελώσει.
Καλή σας όρεξη.






No comments:

Post a Comment