Pages

19 December 2012

Κανελόνια γεμιστά με μανιτάρια και σπανάκι

Όταν η αμερικάνικη βοήθεια σου στέλνει μια κούτα κανελόνια, πρέπει να βρίσκεις τρόπους να τα διώξεις, χωρίς να επαναλαμβάνεσαι διαρκώς. Τα φάγαμε με κιμά, τα φάγαμε με σπανάκι, πολλές φορές και τα δύο. Ε, μετά έπρεπε πια να βρω νέα συνταγή να προσθέσω στο ρεπερτόριό μου. Και να τι προέκυψε: 

Νόστιμο ήτο, πολύ νόστιμο. Δεν του φαίνεται βέβαια. Πανάθλια φωτογραφία.


Υλικά:

  • 1 κουτί κανελόνια της αρεσκείας σας (χρησιμοποιώ τα έτοιμα ρολαρισμένα, όχι τα φύλλα που τυλίγεις μόνος σου)
  • 1 κιλό ανάμεικτα μανιτάρια (χρησιμοποίησα άσπρα μανιτάρια με πορτομπέλο σε αναλογία 2 προς 1) καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ μικρά κομμάτια- αφού τα ψιλοκόψετε, πασπαλίστε τα με χυμό λεμονιού και ανακατέψτε, να πάει παντού
  • 250 γρ. βρασμένο ψιλοκομμένο σπανάκι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σκόνη, ή 2 σκελίδες φρέσκο
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 χυμό ντομάτας (χρησιμοποιώ το τυποποιημένο προϊόν που λέει ότι είναι ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη. Ε, ολόκληρη τη συσκευασία)
  • 1 συσκευασία ρικότα (250 γρ.)
  • 50 γρ. παρμεζάνα
  • αλάτι, πιπέρι κατά βούληση (το πιπέρι το τσίμπησα λίγο)
  • μισό κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα ξερή
  • 1 ποτήρι του νερού κρασί λευκό
  • 1 μάτσο βασιλικό φρέσκο (δεν έχει γραμμάρια εδώ, πόσο χωράει η χούφτα σας; Ε, τόσο)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 250 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά. (χρησιμοποιώ μείγμα ρεγκάτο-γραβιέρα αγελαδινή 2-1)
  • 2 ποτήρια του νερού γάλα (περίπου)
Σημείωση: Αν και δεν έβαλα γιατί το ξέχασα, όταν το φάγαμε το φαγητό, διαπίστωσα ότι σχεδόν φώναζε το κανελόνι ότι ήθελε καρύδι καβουρδισμένο στην γέμισή του. Μετά από συζήτηση, συμβιβάστηκε και με κουκουνάρι ροδισμένο.


Εκτέλεση



Σαλτσούλα σιγοβράζει
Για αρχή, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο, και σωτάρουμε το μισό ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι με το σκόρδο. Σβήνουμε με το 1/3 του κρασιού. Αφού εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε ρίγανη και μισό ποτήρι νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει σε όλη τη διάρκεια που ετοιμάζουμε τη γέμιση. (αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και μια κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτα, για το χρώμα, αλλά δεν είναι απαραίτητο). 5 λεπτά πριν κλείσετε τη σάλτσα, ρίξτε και τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Η σάλτσα είναι έτοιμη όταν πήξει ωραία.

Μανιτάρια ψήνονται

Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, το υπόλοιπο ξερό κρεμμύδι, σκόρδο και το πράσο και σωτάρουμε. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, και σωτάρουμε έως ότου πιουν το ζουμάκι που θα βγάλουν τα μανιτάρια. Για να γίνει αυτό συντομότερα, βάλτε αλατοπίπερο νωρίς. Όταν πιούν το ζουμάκι τους, αφήστε το μείγμα λίιιιγο ακόμα να πάρουν χρώμα τα μανιτάρια. 



Και σπανάκι.
Τότε, σβήστε με το κρασί, και ανακατέψτε. Όταν εξατμιστεί το αλκόολ, προσθέστε το σπανάκι, αλάτι (προσεκτικά γιατί θα βάλετε και τυρί), πιπέρι, μαντζουράνα, ρίγανη, λίγο βασιλικό και ανακατέψτε καλά. Σε αυτό το σημείο θα προσέθετα και τον ξηρό καρπό, αν το είχα θυμηθεί. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. 





Και κρέμα.

Όταν κρυώσει, προσθέτουμε την ρικότα και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά. 








Ένα φτωχό και μόνο κανελόνι



Στο σκεύος που θα ψήσουμε το φαγητό (βάζω ένα πυρέξ στενόμακρο στο οποίο χωράει ακριβώς ένα κουτί κανελόνια), απλώνουμε λίγη από τη σάλτσα. Γεμίζουμε τα κανελόνια με τη βοήθεια ενός κουταλιού, αλλά κυρίως με τα δάχτυλά μας και τα αραδιάζουμε όμορφα μέσα στο ταψί. 





Και στη σειρά όλα μαζί παρέα

Σκεπάζουμε το φαγητό με την υπόλοιπη σάλτσα. Γεμίζουμε το ταψί με γάλα (όσο χρειαστεί για να γεμίσει) και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά. 






Πριν μπουν στο φούρνο


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά, ή ώσπου να ροδίσει καλά το τυράκι της κρούστας. 


No comments:

Post a Comment