Pages

19 December 2012

Λεμονόπιτα

Για την ακρίβεια, lemonbars. Αμερικάνικου τύπου λεμονογλυκάκι, ελαφρώς λιγωτικό, αλλά τόσο λεμονικό. Πολύ λεμόνι, φορές γραντζουνάει το λαιμό, αλλά χωρίς να ξινίζει κανείς τα μούτρα του τρώγοντάς το. Η συνταγή έγινε με αφορμή την εκπομπή στο καταραμένο κανάλι του Δρίσκα, χρησιμοποίησα όμως έτερη. Πηγή δύσκολο να αναφέρεις, διότι η συνταγή είναι κοινής χρήσης. Να, έτσι είναι:


Γλυκό. Όλα τα γλυκά είναι τριγωνικά. Αλλιώς είναι κάτι άλλο.


Υλικά

  • 150 γρ. αλεύρι για τη βάση
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος (ή μαργαρίνη αν σας είναι βαριά η γεύση του βουτύρου)
  • 100 γρ. ζάχαρη για τη βάση
  • 4 αβγά (βιολογικά για να μην σας μυρίσει το γλυκάκι)
  • 400 γρ. ζάχαρη για την κρέμα
  • 200 ml χυμός λεμονιού
  • 110 γρ. αλεύρι για την κρέμα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι για τη βάση και άλλο ένα για την κρέμα.

Εκτέλεση

Στο μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη της βάσης ώσπου να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα και το αλεύρι σιγά σιγά. Όταν η ζύμη γίνει ένα, την απλώνουμε σε ένα σκεύος (ταψί διαμέτρου 24 εκατοστών χρησιμοποίησα εγώ), με το χέρι. Η ζύμη αυτή σπάει και δεν υπάρχει λόγος να την ανοίξουμε με τον πλάστη. 




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, για 20 λεπτά. Αυτό γίνεται για να ψηθεί το μπισκότο εντελώς όταν προσθέσουμε και την κρέμα και να μην μείνει άψητο.





Όσο αυτό ψήνεται, ετοιμάζουμε την κρέμα. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με την ζάχαρη της κρέμας, μέχρι να ασπρίσουν τα αβγά, και να φουσκώσει το όλο. Δηλαδή, σίγουρα 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ξαναχτυπάμε για 1-2 λεπτά. Μετά, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στο μπισκότο, και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ακόμα, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω. 


Το βγάζουμε όταν το γλυκό, πατώντας το ελαφρά, μοιάζει να έχει στερεοποιηθεί λίγο, και δεν είναι φανερά υγρό. Το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, το πασπαλίζουμε με άχνη. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Όχι μεγάλα κομμάτια. Γρατζουνάει το λαιμό. 





No comments:

Post a Comment