Pages

18 November 2012

Κουνουπίδι-Μπρόκολο γκρατιναρισμένα

Πολύ εντυπωσιακό πιάτο, ταμάμ για καλέσματα ανθρώπων που θέλετε να ευχαριστήσετε. Ελαφρώς μπελαλίδικο, αποζημιώνει όμως με γεύση. Και μάτι. Ιδού η απόδειξη:

Είναι λίγο θολή αυτή η φωτό, δεν ξέρω γιατί.



Σημείωση: η συνταγή είναι παραλλαγή συνταγής που έδειξε ο Ανδρέας Λαγός στο Chef στον Αέρα του κατάπτυστου καναλιού.

Υλικά:

1 μέτριο μπρόκολο
1 μέτριο κουνουπίδι
4 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
3 κούπες γάλα
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
2 αβγά μέτρια, βιολογικά (δεν μυρίζουν, γι'αυτό)
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κούπες κίτρινα τυριά τριμμένα (προτιμώ ένα μείγμα από 1 1/2 γραβιέρα και 1/2 ρεγκάτο, ίσως και λίγο καπνιστό ρεγκάτο)
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
1/4 κούπα φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση:
Κόβουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε μπουκετάκια όμορφα μικρούλικα. Τα βάζουμε να βράσουν σε νεράκι για περίπου 5-7 λεπτά. Δεν θέλουμε να γίνουν νιανια. Θέλουμε να είναι τραγανά. Μόλις είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα κρυώνουμε με νερό. Αν είστε μερακλήδες, μπορείτε, αφού τα στραγγίσετε, να τα κρυώσετε σε μπολ με παγάκια, ώστε να μην χάσουν τα μπρόκολα το όμορφο πράσινο χρώμα τους. Αν είστε τεμπέληδες σαν εμένα, απλά τα καταβρέχετε με νερό βρύσης ώσπου να σταματήσουν να αχνίζουν.


Ετοιμάζετε αραιή μπεσαμέλ. Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα (κατά προτίμηση αυτή που μόλις βράσατε τα λαχανικά), λιώνετε τη μαργαρίνη. Εδώ να σημειώσω ότι μισώ τη μαργαρίνη, και όταν είναι για λιπαρή ύλη που δεν είναι λάδι, βάζω σχεδόν πάντα αγελαδινό βούτυρο, αλλά ένεκα η ανάγκη, πότε πότε χρησιμοποιώ αυτό το σκεύασμα του σατανά.




 Όταν λιώσει η μαργαρίνη, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, και καβουρδίζουμε έτσι το αλεύρι ώσπου να πάρει ενδιαφέρον χρώμα. (το ενδιαφέρον χρώμα όταν καβουρδίζεις κάτι είναι εκείνο που είναι διαφορετικό από το αρχικό χρώμα με καλό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα μοσχοβολάει ζεστασιά, χειμώνα, τζάκι, κάστανα).

Τότε προσθέτετε το γάλα και και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε ώσπου να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Αρχικά, θα σβολιάσει και θα καταριέστε την στιγμή που ακολουθήσατε τις οδηγίες μου. Με επιμονή, όμως, και υπομονή, και ανακάτεμα, όλα τα υλικά θα ενωθούν.


Μόλις ετοιμαστεί η κρέμα, τραβάτε την κατσαρόλα στην άκρη και αφήνετε να κρυώσει. Τότε, προσθέτετε τα αβγά που νωρίτερα έχετε σπάσει σε πιάτο βαθύ (ώστε άμα είναι χαλασμένα να μην σας καταστρέψουν το φαγητό) και χτυπήσει με το πιρούνι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα, και ανακατεύετε καλά. 
Προσθέτετε τα τριμμένα τυριά (φυλάγοντας μισή κούπα συνολικά για να πασπαλίσετε από πάνω) και ανακατεύετε. 

Προσθέτετε και τα λαχανικά, ανακατεύετε καλά και αδειάζετε το μείγμα σε ένα πυρέξ μέτριο, το οποίο έχετε βουτυρώσει και έπειτα πασπαλίσει με λίγη από τη φρυγανιά. 
Πασπαλίζετε από πάνω το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και την υπόλοιπη φρυγανιά, και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.


No comments:

Post a Comment