Pages

10 November 2012

Μπισκότα φουντουκιού με μαρμελάδα

Είναι λίγο μπελαλίδικα τα συγκεκριμένα μπισκότα, αλλά αξίζουν τον κόπο. Είναι τερατωδώς νόστιμα. Τα υλικά είναι για μια δόση (μία- μιάμιση λαμαρίνα, αναλόγως το μέγεθος που θα τα κάνετε), αλλά ποτέ δεν κάνω μόνο μία δόση. Τριπλασιάζω εξαρχής, για να μην χρειαστεί να ξανακάνω. Βρίσκονται κάθε χρόνο στη λίστα με τα μπισκότα μου.
Η συνταγή προέρχεται από τη σελίδα της Martha Stewart. Ναι, κοιτάω εκεί για έμπνευση πολύ συχνά. Δεν ντρέπομαι καθόλου γι'αυτό. Τα υλικά, οι δόσεις και λοιπά, έχουν προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα.
Να και η εικόνα, να δείτε πως είναι: 

Στραβοχυμένα, τσαλαπατημένο, και τόσο μα τόσο νόστιμα!

Υλικά

  • 1/2 κούπα βούτυρο αγελάδος, μαλακωμένο (εκτός ψυγείου για δυο ώρες)
  • 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλικής, και 2 κουταλιές της σούπας επιπλέον
  • 1 μεγάλο αβγό, χωρισμένο, κρόκος ανακατεμένος, ασπράδι χτυπημένο
  • 1 κάψουλα βανιλίνη ή 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
  • 1 1/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1/4 κούπα φουντούκια + 1/2 κούπα ακόμα
  • 1 βάζο μαρμελάδα φράουλα

Εκτέλεση:

Αραδιάζουμε τα φουντούκια σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μετά τα πρώτα πέντε λεπτά πρέπει να είστε από πάνω για να μην σας καούν ή έστω αρπάξουν λίγο γιατί μετά είναι άχρηστα και πρέπει να πάρετε καινούργια. Αφού κρυώσουν, τρίβετε στο μιξεράκι-διαβολάκι το 1/4 κούπα φουντούκια έως να γίνουν πούδρα (καλά, ας μην είναι και τέλεια τριμμένα, δεν χάλασε ο κόσμος) και το 1/2 κούπα λίγο πιο χοντρά. Τα φυλάτε χωριστά. Χωριστά. Δεν τα ανακατεύετε. Επίσης, πρέπει να κρυώσουν εντελώς για να τα τρίψετε. Αν είναι έστω χλιαρά θα βγάλουν λάδια πολλά και δεν θα γίνει σωστή δουλειά.
Στο μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με την μισή κούπα ζάχαρη, έως ότου αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε τον κρόκο και τη βανίλια και ανακατεύουμε ξανά. Ανακατεύουμε το αλάτι μέσα στο αλεύρι, και σιγά σιγά το προσθέτουμε στο μείγμα. Τέλος, προσθέτουμε την πούδρα φουντουκιού (τα 1/4 κούπας φουντούκια). Τυλίγουμε το ζυμάρι καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. 
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τις 2 κουταλιές ζάχαρης με το 1/2 κούπας αλεσμένα φουντούκια. Σε ένα ρηχό μπολάκι βάζουμε το χτυπημένο ασπράδι. Πάμε τώρα να φτιάσουμε γλυκά σνίτσελ.
Παίρνουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την πλάθουμε μπαλίτσες μικρούλες. Φουσκώνουν τα μπισκοτάκια αυτά και απλώνουν οπότε μην τα κάνετε πολύ μεγάλα. Στο μέγεθος του κάστανου, ας το ορίσουμε. Όπως είναι στρόγγυλο, πατικώστε το λίγο με την παλάμη σας. Λίγο, όχι πολύ. Με το δάχτυλο κάντε ένα βαθούλωμα στη μέση. Όχι τρύπα, απλά βαθούλωμα.
Με ένα πινελάκι περάστε ασπράδι αβγού στα εξωτερικά τοιχώματα του μπισκότου. Ή, εναλλακτικά, βουτάτε τα τοιχώματα στο ασπράδι, αλλά με αυτή τη μέθοδο, α/ θα γίνουν τα δάχτυλά σας σταδιακά σιχαμένα και β/ θα γεμίσει το μπισκοτάκι ασπραδόμυξα που είναι επίσης σιχαμένη. Όμορφα και συμμαζεμένα, με πινελάκι. Αμέσως μετά, βουτήξτε τα τοιχώματα στα αλεσμένα φουντούκια και κολλήστε όσα μπορείτε πάνω τους. Υπόψη, θα πρέπει να ολοκληρώνετε κάθε φορά τη διαδικασία για κάθε μπισκότο, γιατί αλλιώς θα στεγνώνει το αβγό πριν προλάβετε να κολλήσετε πάνω τα φουντούκια.
Αραδιάστε τα μπισκότα στη λαμαρίνα του φούρνου, όπου έχετε στρώσει λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς (αντιστάσεις πάνω κάτω) για δέκα λεπτά, ή στους 180 με αέρα για δέκα λεπτά (αν βάλετε παραπάνω από ένα ταψί την φορά). 
Βγάλτε το ταψί από το φούρνο. Πάρτε ένα μικρό κουταλάκι, και με το χερουλάκι του πατήστε τα μπισκότα λίγο στο κέντρο τους, στο σημείο όπου είχατε πλάσει το βαθούλωμα. Όχι πολύ βαθιά, δεν θέλουμε να ανοίξουμε τρύπα. Γεμίστε το σημείο με μαρμελάδα. Επιστρέψτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε για άλλα τουλάχιστον 5 λεπτά, ή ώσπου να ροδίσουν όμορφα. Προσοχή μην τα παραψήσετε, γιατί θα σκληρύνουν πολύ.

No comments:

Post a Comment