Pages

09 November 2012

Μπισκότα με ρούμι

Με τη συγκεκριμένη συνταγή ξεκινάει το cookie galore. Κάθε Χριστούγεννα, ακόμα και τα δύο προηγούμενα που ήταν δύσκολα για μένα, επιδίδομαι σε ένα όργιο δημιουργίας μπισκότων στην κουζίνα μου. Περίπου 12-15 κιλά μπισκότα φτιάχνονται σε διάστημα μιας εβδομάδας, στολίζονται σε όμορφα κουτιά και παίρνουν θέση πάνω στην τραπεζαρία μου. Το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, πάντα μοσχοβολάει βούτυρο, κανέλα και μέλι. Άλλα βγαίνουν τέλεια, άλλα βγαίνουν πανάθλια, άλλα ξεκινούν για άλλο πράγμα και καταλήγουν αλλού.
Δεν μπαίνω στον κόπο να στολίσω κάθε μπισκότο ξεχωριστά με γλάσο, αν και φέτος θα δοκιμάσω (λέω). Απλά φτιάχνω βουνά, για να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, συγγενείς και φίλους. Και εμένα. Συνεπώς, διαλέγω συνήθως συνταγές που είναι σχετικά απλές, αλλά εύγευστες.
Όσες συνταγές δείτε εδώ τις επόμενες ημέρες είναι όλες δοκιμασμένες, ζυγισμένες και βγαίνουν. Δεν απαιτούν καμιά φοβερή τέχνη. 
Να υπενθυμίσω εδώ ότι όταν χρησιμοποιώ συνταγές με μονάδα μέτρησης την κούπα, εννοώ αυτήν  εδώ . Μετράει όγκο, χρησιμοποιείται στην Αμερική για όλες τις συνταγές. ΔΕΝ είναι το ίδιο με το ποτήρι. Πλησιάζει λίγο στο φλυντζάνι του τσαγιού, αλλά δεν είναι ακριβώς. Πλέον, το βρίσκουμε το μαντζαφλάρι σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Η πρώτη συνταγή είναι αυτά τα φοβερά μπισκότα με ρούμι. Το ρούμι στη συνταγή δεν είναι πολύ, προσθέτει όμως βαθύ άρωμα. Πέρσι τα τσακίσαμε. Όμορφα δεν είναι, αλλά ποιος νοιάζεται.

Μπισκότα με ρούμι κρυώνουν στο rack.

Υλικά:
  • 1 3/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές της σούπας μπέικιν
  • 2 κουταλιές της σούπας νισεστέ
  • 2 κουταλιές του γλυκού κανέλα
  • 2 κουταλιές του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουτάλι του γλυκού γαρίφαλο
  • 3/4 κουτάλι του γλυκού αλάτι
  • 3/4 κούπα βούτυρο 
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 1/4 κούπα σκούρο ρούμι
  • 1 κουτάλι του γλυκού υγρή βανίλια ή 2 κάψουλες

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τα πρώτα 7 υλικά.
Με το μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Κατά κανόνα, στις συνταγές που περιέχουν αρκετό βούτυρο (1:2 και παραπάνω αναλογία με το αλεύρι), πρέπει να χτυπάμε τα δύο αυτά υλικά για πολύ ώρα. Τουλάχιστον δέκα λεπτά, με το ρολόι.
Προσθέτουμε στο μίξερ το ρούμι και την βανίλια και ξαναχτυπάμε. Αν το μείγμα μοιάζει να κόβει, μην σας ανησυχήσει, θα δέσει με το αλεύρι.
Προσθέτουμε το μείγμα του μπωλ στο μίξερ, σιγά σιγά, με το κουτάλι, ώστε να σταματήσουμε αν δούμε και σφίγγει υπερβολικά το ζυμάρι. Πρέπει να είναι ένα γυαλιστερό ζυμαράκι, μαλακό, που να μην κολλάει στα χέρια.
Κόβουμε το ζυμάρι σε δύο κομμάτια, και πλάθουμε δύο μπαστούνια, τα οποία τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη καλά, και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα να ξεκουραστούν. 
{Σημείωση: αν έχετε μάνα σαν την δική μου, θα σας ζαλίσει το κεφάλι να τα κάνετε κούτσικα κούτσικα τα μπισκότα. Είμαι φανατικά ΚΑΤΑ των κούτσικων μπισκοτακίων, διότι απλά, ΔΕΝ ξέρω ούτε έναν άνθρωπο να φχαριστιέται ένα τόσο δα μπισκοτάκι που ίσα πιάνει στο δόντι. Να πάει να τα φάει στη Γερμανία αυτά που ξέρει! (μην είναι όμως και υπερωκεάνια, είναι τελείως άκομψα μετά)}.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω (ένα ένα τα ταψιά) ή στους 180 βαθμούς με αέρα (για δύο ταψιά). Απλώνουμε στα ταψιά λαδόκολλα ή επιφάνειες σιλικόνης.
Κόβουμε τα μπαστούνια σε φέτες ενός εκατοστού (μην πάρετε χάρακα να μετρήσετε, για όνομα του Θεού!!). Με το μάτι, λέμε. Μην γίνουν πολύ χοντρές, μην γίνουν πολύ λεπτές. Να είναι όμως μπαμπάτσικες στο στόμα. Αραδειάζουμε τα φετάκια στα ταψιά και ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά, ώσπου να ξανθίσουν  Μην τα αφήσετε να σκουρύνουν πολύ, ακόμα και να σας φαίνονται μαλακά. Εκτός φούρνου, θα σφίξουν και άλλο.




No comments:

Post a Comment