Pages

18 November 2012

Μηλόπιτα με Streusel

Αυτό είναι, ναι, το αγαπημένο μου κεκ όλων των εποχών. Μπορεί κατά διαστήματα να το πειράζω, αλλά η βασική συνταγή βρίσκεται χρόνια στο ρεπερτόριό μου, είναι μεγάλη αγάπη δική μου και των φίλων μας. 
Αποτελείται από ένα μοσχομυριστό κεκ, το γνωστό μας, αλλά σε πιο αφράτη εκδοχή, αρωματικά ζεματισμένα μήλα, και ένα στρώμα από τραγανά ψίχουλα ζύμης που κάθεται απαλά πάνω στο κεκ.
Ιδού η μηλόπιτά μου σε όλο της το μεγαλείο:

Ζεστή ακόμα, μοσχοβολάει λεμόνι και κανέλα

Σημείωση: Η συνταγή αυτή προέρχεται από το Real Food, έχει όμως πειραχτεί στα υλικά, οπότε με τα χρόνια την έχω κάνει δική μου.


Υλικά:

Για τα μήλα:

4 κόκκινα μήλα
2 πράσινα μήλα
Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 σφηνάκι λικέρ Kirsch ή ουίσκι ή ότι άλλο ποτό θέλουμε


Για το κεκ:

1 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 κούπα βούτυρο μαλακωμένο
2 αβγά μεγάλα
1 βανίλια
1/4 κούπα γάλα φρέσκο
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια μπέικιν
μια πρέζα αλάτι

Για το Streusel:

1/4 κούπα βούτυρο παγωμένο
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα ζάχαρη μαύρη
1/2 κούπα φουντούκι καβουρδισμένο και χοντροκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα


Εκτέλεση:

Ξεκινούμε με τα μήλα. Τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τα μήλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ζεματιστούν ώσπου να μαλακώσουν λίγο. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.





Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με τα δάχτυλα τα υλικά για το Streusel καλά, ώσπου να μοιραστούν ομοιογενώς. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο πάλι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω, ή 165 με αέρα.





Στο μίξερ, χτυπάμε τη ζάχαρη του κεκ με το βούτυρο ώσπου να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη βανίλια, το γάλα και τα αβγά και χτυπάμε ξανά να ανακατευτούν τα υλικά καλά. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Τα προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά στο μίξερ.
Όταν ενωθούν καλά όλα τα υλικά (δεν θα είναι πολύ υγρό το μείγμα, όπως είναι συνήθως τα κεκ), προσθέτουμε και τα μήλα, και ανακατεύουμε καλά.


Αδειάζουμε το μείγμα του μίξερ σε βουτυρωμένη αλευρωμένη φόρμα. Παίρνουμε το μείγμα Streusel και το τρίβουμε με τα δάχτυλα πάνω από το κεκ να γίνει ψιχουλάκια, τα οποία σκορπίζουμε εδώ και εκεί πάνω στο κεκ.






Καμαρώνουμε το έργο μας. 
Ψήνουμε το γλυκό για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ή ώσπου να ροδίσει. Αν δεν είστε σίγουροι, κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας, έχοντας υπόψη ότι υπάρχουν μήλα μέσα στο γλυκό. Εγώ το βγάζω όταν δεν κολλάει πια στα τοιχώματα της φόρμας. Δεν είναι δα και πυρηνική επιστήμη. Στην μία ώρα ανοίξτε το φούρνο και δείτε τι γίνεται.


Μπορείτε να πασπαλίσετε το γλυκό, αφού κρυώσει, με ζάχαρη άχνη, για το εφέ.
Σερβίρεται άνετα μόνο του, αλλά αν θέλετε κάτι πιο πλούσιο υπάρχουν ένα σωρό εκδοχές: σαντιγί  παγωτό βανίλια (ή κανέλα), σως αγνκλέζ, σως καραμέλας, σως σοκολάτας. Στην καρδιά του λιγούρη εγώ δεν θα σταθώ εμπόδιο. 




No comments:

Post a Comment