Pages

10 November 2012

Μελομακάρονα

Η συνταγή αυτή είναι το κλασσικό ξεσηκουά από τον Παρλιάρο. Είναι τέλεια ζυγισμένη, δουλεύει άψογα κάθε φορά, δεν χρειάζεται καμία ενίσχυση ή μετατροπή. Βγαίνουν πολλά μελομακάρονα, πάρα πολλά, αλλά λίγα να δώσετε σε πεθερικά/γονείς, λίγα σε συγγενείς, τελείωσε το θέμα. Ορίστε και το οπτικό:

Λαμπερά μοσχομυριστά μελομακάρονα

Υλικά: (για περίπου 4 κιλά)

  • 400 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • 530 γρ. ελαιόλαδο με απαλή γεύση ή ηλιέλαιο
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
  • 1/2 κουτάλι του γλυκού σόδα
  • 2 κουτάλια του γλυκού κανέλα
  • 1/4 γλυκού γαρύφαλλο
  • 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 500 γρ. ψίχα καρυδιού

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη (ή 500 γρ. ζάχαρη και 300 γρ. μέλι)
  • 1 πορτοκάλι
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 100 γρ. μέλι (ή 400 αν επιλέξετε να βάλετε λιγότερη ζάχαρη, για να ισχυροποιηθεί το άρωμα του μελιού)

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά της ζύμης (χυμό, λάδι, λιωμένο βούτυρο). Προσθέτουμε τα αρωματικά (γαρύφαλλο, κανέλα, ξύσμα, άχνη), ανακατεύουμε με το κουτάλι κια προσθέτουμε τη σόδα. Θα αφρίσει. Μην τρομάξετε, δεν ζωντάνεψε. Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι. Στην αρχή ανακατεύουμε με το κουτάλι, αλλά κάποια στιγμή θα χρειαστεί να βάλουμε χεράκι. Το ζυμαράκι αυτό είναι εξαιρετικό στην αφή, οπότε βουτήξτε άφοβα. Σκεπάστε τη λεκανίτσα και αφήστε στην άκρη να ξεκουραστεί τουλάχιστον μισή ωρίτσα, να ξεδιπλωθούν τα αρώματα, να κάνει τα μαγικά του το αλεύρι και η σόδα.
Μετά από τη μισή ωρίτσα, βάλτε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς με αέρα, ώστε να ψήνετε τις λαμαρίνες δυο δυο. Ή, στους 170 με αντιστάσεις πάνω κάτω, για ένα ένα ταψί. Στρώστε λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης στα ταψιά σας, και ξεκινήστε το πλάσιμο. 
Εδώ οι απόψεις διίστανται. Είτε θα πλάσετε χαχόλικα μελομακάρονα, ώστε να τα γεμίσετε με τα καρύδια (θα το περιγράψω παρακάτω), είτε θα τα πλάσετε σε μέγεθος μπουκιάς ανθρωπινής και όχι πτεροδάκτυλου. Το παραδοσιακό σχήμα είναι αυτό του φούρνου, που το γνωρίζετε φυσικά.
Αν αποφασίσετε να γεμίσετε τα μελομακάρονα, και όχι απλά να πασπαλίσετε από πάνω τα καρύδια, τότε θα ανακατέψετε σε ένα μπολ τα 400 γρ. από τα 500 γρ. καρύδια (κρατάμε 100 για τη διακόσμηση), με λίγο κανέλα και λίγο γαρύφαλλο και λίγο άχνη. Θα πλάθετε τη ζύμη σαν σουτζουκάκι, θα την πατικώνετε, θα γεμίζετε και θα κλείνετε καλά. Στο ψήσιμο, θα χρειαστεί λίγο παραπάνω από τα 15 λεπτά που χρειάζονται τα μικρά τα μελομακάρονα. 
Αυτό που κάνω εγώ συνήθως, είναι να απλώνω τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1,5-2 εκατοστών και να κόβω διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα από αυτή, σε μέγεθος μπουκιάς. Συνήθως αστέρια.
Ψήνετε τα μελομακάρονα ώσπου να ξανθύνουν καλά.
Όσο ψήνεται το πρώτο ταψί, βράστε το σιρόπι. Σε μια ανοιχτή, φαρδιά κατσαρόλα, ρίξτε όλα τα υλικά του σιροπιού, εκτός από τα 100 γρ. μέλι. Το πορτοκάλι ρίξτε το κομμένο στη μέση. Αφήστε να βράσει 5 λεπτά. (μετράμε από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει). Κρατάμε το σιρόπι ζεστό/χλιαρό.
Όπως θα βγαίνουν τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βουτάμε στο σιρόπι και τα αφήνουμε να τραβήξουν λίγο. Όχι πολύ γιατί θα σπάνε, όχι λίγο γιατί θα είναι στεγνά. Δοκιμάστε με κανα δυο να δείτε πόσο χρειάζεται.
Όταν τα βγάζετε από το σιρόπι, αραδιάστε τα όμορφα σε μια πιατέλα που σκεπάζεται ή σε κουτί ή σε τάπερ (το πιάσατε το νόημα, απλά να σκεπάζεται ότι είναι), ρίξτε λίγο μέλι (ζεσταμένο λίγο) από πάνω και λίγο τριμμένο καρύδι.


No comments:

Post a Comment