Pages

03 March 2013

Παντζαροσαλάτα

Εντάξει, νομίζω πως δεν ανακάλυψα τον τροχό με αυτή τη σαλάτα. Είχα παντζάρια βρασμένα, καθαρισμένα και κομμένα στην κατάψυξη, λέω, δεν τα κάνω μιαν όμορφη σαλάτα; Αλλά χωρίς τους τόνους σκόρδου και ξυδιού που βάζει η μάνα μου. Ψαχούλεψα λίγο στο Ίντερνετς- το θηρίο- που τα ξέρει όλα και να, βρήκα λύση. Ορίστε η εικόνα: (το χρώμα αδικείται, ήταν ένα υπέροχο σκούρο βυσσινί ή, έστω, παντζαρί, με λαμπερές ανταύγειες, τόσο τέλειο για τραπέζωμα)

Παντζαροσαλάτα η γυαλιστερή!



Υλικά: (για 6 άτομα)

  • 4 παντζάρια χωρίς τα φύλλα τους (κρατήστε τα αυτά, αν σας τα δώσει ο μανάβης σας, να τα βράσετε και να τα φάτε σαν χόρτα σαλάτα)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές της σούπας ξύδι (μερικοί βάζουν από βατόμουρο, δεν ξέρω που το βρίσκουν όμως)
  • 2 κουταλιές της σούπας- βουνό μαγιονέζα
  • 4 κουταλιές της σούπας κρεμ φρες (στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, ή Σμετάνα ή σβετλάνα στα ρώσσικα καταστήματα που είναι ελαφρώς ξινότερη αλλά απαλότερη από το γιαούρτι) -- η κλασσική συνταγή θέλει γιαούρτι, αλλά δεν το προτιμώ είναι πολύ ξινό
  • 1 ξινόμηλο καθαρισμένο και κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια (προαιρετικά)
  • 1/4 κούπα καρύδια, ψημένα στο φούρνο για 10 λεπτά, ίσα να μοσχοβολήσουν  κρυωμένα και χοντροκοπανισμένα
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:

Φωνάζετε τη μαμά σας να σας ετοιμάσει τα παντζάρια. Εναλλακτικά, τα βάζετε όπως είναι με φλούδες και με όλα στην κατσαρόλα να βράσουν. Πρέπει να πω να βάλετε και νερό στην κατσαρόλα; Να το πω. Να βάλετε και νερό. 
Όταν βράσουν (τα τσιμπάτε με το πιρούνι και τα νιώθετε μαλακά), τα στραγγίζετε από το νερό και τα αφήνετε όπως είναι στην κατσαρόλα να κρυώσουν. 
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: σε ένα ταπεράκι με καπάκι, κατά προτίμηση με γυάλινο δοχείο (για να μην βρομίσει το τάπερ δηλαδή, αλλιώς γούστο σας βάλτε ότι θέλετε), ρίξτε τα εξής υλικά: το σκόρδο λιωμένο, το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη μαγιονέζα, τη κρεμ φρες, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά. Κλείστε το τάπερ και βάλτε το στο ψυγείο να τραβήξει λίγο, καμία ωρίτσα οπωσδήποτε.
Τα παντζάρια βάφουν τα πάντα κόκκινα. Συνεπώς, όταν τα χειριστείτε  καλό είναι να φοράτε πλαστικά γάντια μιας χρήσης και να προσέχετε τι και που και πως ακουμπάτε για να μην βάψετε ρούχα, σκεύη, έπιπλα. Τα καθαρίζετε από τα φλούδια τους και τα κόβετε σε λεπτά φετάκια μπουκιές. Να είναι λεπτά και κομψά όμως. Τα αδειάζετε στο σκεύος που θα τα φυλάξετε. Προσθέτε τα ξινόμηλα (αν θέλετε, εγώ δεν έβαλα και μια χαρά βγήκε η σαλάτα) και τα καρύδια, και μετά τη σάλτσα. Ανακατεύετε καλά, αφήνετε τη σαλάτα στο ψυγείο καμιά ωρίτσα να τραβήξει και είστε έτοιμοι. 
Η σαλάτα αυτή είναι ιδανική για τραπεζώματα, καθώς και εντυπωσιακή στο μάτι είναι, και μπορεί να ετοιμαστεί ως και δυο ημέρες νωρίτερα.

No comments:

Post a Comment