Pages

29 March 2013

Μπιφτέκια φούρνου αλλιώς

Αυτά τα μπιφτέκια είναι εκπληκτικά. Όπως λένε στις εκπομπές μαγειρικής, έχουν βάθος στη γεύση και πολλαπλά επίπεδα. Η επίγευση που σου αφήνουν είναι μοναδική. Μοναδική σίγουρα ΔΕΝ είναι η φωτογραφία τους, η οποία είναι αρκετά αναξιοπρεπής για συμπαθητικά μπιφτέκια, αλλά θα χρειαστεί να με εμπιστευτείτε, ότι, ναι, σας λέω την αλήθεια και τα μπιφτέκια μου είναι φοβερά!

Ακριβώς μια ανάσα πριν φαγωθεί!

Υλικά: (για 6-8 άτομα, αν θέλετε λιγότερο απλά κόφτε στη μέση τη συνταγή. Εγώ κάνω ολόκληρο κιλό, το χωρίζω ζυμωμένο σε μερίδες και το βάζω στην κατάψυξη για όταν βαριέμαι να μαγειρέψω)

  • 1 κιλό κιμά (30% χοιρινό, 70% μοσχάρι, διπλοπερασμένο μαζί στην μηχανή, να επιμείνετε στο χασάπη)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 χούφτα μαϊντανό
  • 1/2 χούφτα δυόσμο
  • 1 ποτήρι του νερού φρυγανιά τριμμένη
  • 1/2 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
  • 1/4 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι του νερού γάλα
  • 1 αβγό μεγάλο
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα γλυκιά
  • μισό βάζο λιαστές ντομάτες (περίπου 6-7 κομμάτια)
Εκτέλεση:

Στο μιξεράκι, αλέθετε το κρεμμύδι, να γίνει πολτός. Το αδειάζετε σε μια λεκανίτσα. Αλέθετε μαϊντανό και δυόσμο, ίσα να κοπούν τα φυλλαράκια. Δεν θέλουμε να εξαφανιστεί. Τότε προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες και ξανακόβετε, να γίνουν όλα μικρούτσικα κομματάκια. Τα αδειάζετε και αυτά στη λεκανίτσα.
Έπειτα προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, και ζυμώνετε καλά. Το μείγμα θα μοιάζει λίγο νερουλό, αλλά όσο ζυμώνετε, τόσο ενώνονται τα υλικά και θα στρώσει. Τα πλάθετε σε μπιφτέκια και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω κάτω για καμιά ωρίτσα, ή ώσπου να γίνουν όσο τραγανά τα θέλετε.

Σημειώσεις σερβιρίσματος:
Τα σέρβιρα με χυμό λεμονιού, φρυγανισμένο ψωμί με λάδι/αλάτι/ρίγανη και βρασμένο κουνουπίδι/μπρόκολο. Μπορείτε κάλλιστα να τα σερβίρετε με μακαρόνια, ή με ρύζι και αρακά, ή με πατάτες (πουρέ ή φούρνου ή τηγανιτές). Μια τεράστια πράσινη σαλάτα/ρόκα/καρύδι/τυρί θα ταίριαζε επίσης.

Παραλλαγές:
  • αφού τα αραδειάσετε στο ταψί, καλύψτε τα με παχιές φέτες ντομάτα και ψήστε τα έτσι
  • προσθέστε στον κιμά 1/4 κιλού τυρί φέτα, σπασμένο σε κομμάτια όχι πολύ μικρά
  • γεμίστε τα μπιφτέκια με μείγμα κίτρινων τυριών
  • όλα τα παραπάνω μαζί, για την υπέρτατη γουρουνιά.
  • αν τα πλάσετε κεφτεδάκια και τα ψήσετε στον φούρνο, γίνονται εξαιρετικός μεζές για μπουφέ

No comments:

Post a Comment