Pages

03 March 2013

Ψωμάκια δείπνου γεμιστά

Τα ψωμάκια αυτά είναι μαλακά στο εσωτερικό τους, τραγανά στο εξωτερικό τους, και ευκολοσυνδύαστα στη γέμισή τους. Μπορείτε να βάλετε ότι τραβάει η όρεξή σας: τυρί φέτα, κίτρινα τυριά, ελιές, σαλαμάκια, κρεμμύδια τηγανισμένα, λιαστές ντομάτες, οτιδήποτε σας γυαλίσει. Είναι εύκολα, απλά θέλουν δύο πράγματα προσοχή: ζυμώνουμε πάντα σχολαστικά τις ζύμες μας, εκτός και αν η συνταγή το λέει ειδικά ότι δεν πρέπει να ζυμωθεί πολύ. Όσο περισσότερο ζυμώνουμε, τόσο απαλότερο θα γίνει το ζυμαράκι, και τόσο περισσότερο θα γλυκαθεί η ψυχή σας. Α, βέβαια, το ζύμωμα για μένα είναι ψυχοφάρμακο. Με ευχαριστεί τόσο πολύ η αίσθηση της αφράτης ζύμης στα χέρια, που όταν έχω χρόνο μπορώ να ζυμώσω και μισή ώρα. Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να προσέξετε, είναι ο χρόνος φουσκώματος, δύο φορές. Μία όταν πρωτοζυμώσετε, και μια αφού τα πλάσετε στο σχήμα τους. Θα τα συζητήσουμε αναλυτικά αυτά, αλλά να θυμάστε αυτό χοντρικά: το ψωμί δεν θέλει βιασύνες!!
Χτες, που είχα καλεσμένους στο σπίτι, έφτιαξα ψωμάκια με τυρί φέτα (αυτό είχα ως υλικό στολίσματος πρόχειρο). Το αποτέλεσμα ήταν αυτό:

Δεν είναι απαραίτητο να βγουν τέλεια σε σχήμα, αρκεί να είναι νόστιμα!


Υλικά: (βγαίνουν περίπου 10-12 ψωμάκια μερίδα)

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+ περίπου 250 γρ. για έκακτες ανάγκες)
  • 3 φακελάκια μαγιά στιγμής
  • αλάτι (αυτό τώρα είναι σχετικό, το ρίχνω με το μάτι, αλλά θέλει προσοχή αν βάλετε αλμυρά υλικά όπως οι ελιές ή η φέτα)
  • 1 κούπα γάλα φρέσκο, χλιαρό (όταν βάζετε δάχτυλο μέσα, να μην είναι δυσάρεστο, ούτε ζεστό, ούτε κρύο)
  • Χλιαρό νερό όσο πάρει
  • Μια χούφτα ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας
  • 300 γρ. τυρί φέτα (ή λιγότερο, ή άλλο υλικό, όπως σας περιέγραψα ήδη στην εισαγωγή)
  • Προαιρετικά, αρωματικά. Παράδειγμα, η φέτα ταιριάζει ωραιότατα με τη ρίγανη.

Εκτέλεση:

Αλεύρι και γάλα πρωτοσυναντώνται

Σε μια μεγαλούτσικη λεκάνη αδειάζουμε το αλεύρι το κιλό, τα φακελάκια τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αδειάζουμε το γάλα και σίγουρα ένα ποτήρι χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά. Από τη στιγμή που θα βάλουμε τα υγρά υλικά, πρέπει να βάλουμε τα χέρια μας για να ζυμώσουμε. 




Έτσι νάναι το ζυμαράκι σας.

Ζυμώνουμε και προσθέτουμε νεράκι, ώσπου να βραχεί όλο το αλεύρι και να ενωθεί σε ζύμη. Προσοχή μην το παρακάνετε και γίνει λασπουριό. Αν συμβεί αυτό, προσθέστε αλεύρι από το έκτακτης ανάγκης. Έχετε υπόψη σας, ότι και αν ακόμα κολλάει λίγο η ζύμη στα χέρια, ενδέχεται να μην χρειάζεται άλλο νερό, γιατί όσο ζυμώνετε γίνονται πράγματα στο ζυμαράκι σας και γίνεται πιο ελαστικό και πιο αφράτο. Είναι χοντρικά έτοιμο για το επόμενο βήμα όταν μοιάζει έτσι --->


Με το λαδάκι φρέσκο πάνω του
Θέλετε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια, και να είναι ευχάριστα ζεστή, για να μπορεί να δουλέψει η μαγιά. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε πάρει την τέλεια εμφανισιακά ζύμη, αυτά είναι πράγματα που μόνο επαγγελματίες σεφ και αρρωστάκια ερασιτέχνες μπορούν να πετύχουν. Εσείς, αρκεστείτε με το λαχταριστό ζυμαράκι που μοιάζει να έχει ανεμοβλογιά. Πάλι νόστιμο θάναι.




Έτοιμο να μπει για φούσκωμα

Στην κατάσταση αυτή, λοιπόν, αδειάζετε από πάνω μια χούφτα ελαιόλαδο και το αλείφετε με τα χέρια σας παντού γύρω γύρω. Και αρχίστε το ζύμωμα τώρα. Να τραβήξει όλο το λαδάκι, να πάει παντού. Όσο νοστιμότερο το λαδάκι που θα επιλέξετε να βάλετε, τόσο νοστιμότερο και το ψωμάκι σας. Το ζυμαράκι σας είναι έτοιμο όταν μοιάζει έτσι --->



Κοντεύει να ξεχειλίσει.
Σκεπάζετε το μπωλ με μια πετσέτα και το αφήνετε σε μέρος να φουσκώσει που έχει τις εξής προδιαγραφές: είναι ζεστό και στεγνό, δεν έχει ρεύματα, δεν έχει κίνηση από μπροστά του, δεν το φτάνουν γάτες/σκύλοι οικόσιτοι. Αυτό που κάνω εγώ, είναι να πυρώνω τον φούρνο μου για μερικά λεπτά στην μάξιμουμ θερμοκρασία του και να τον κλείνω. Έτσι δημιουργείται με ζεστή, στεγνή, αεροστεγείς φωλίτσα για το ζυμαράκι μας, να έχει χώρο να αναπτυχθεί. Σε τέτοιες συνθήκες, θέλει περίπου μια ώρα να φουσκώσει. Θα ξέρετε ότι είναι έτοιμο όταν μοιάζει έτσι --->


Έβαλα και το τυράκι.
Παρατηρείστε τις φουσκαλίτσες. Αυτές φυλάνε τον αγέρα μέσα τους που δίνει τον όγκο στο ψωμάκι σας. Και τώρα, η αγαπημένη μου στιγμή. Όπως το ζυμαράκι είναι φουσκωτό και τουρλωτό, και πλημμυρίζει το μπολ σας, εσείς θα του ρίξετε μια μπουνιά μές στη μέση! Ναι, θα βάλετε το χέρι σας μέσα κει, όπως είναι ζεστό και αφράτο, και όλη αυτή τη δουλειά που έκαμε το κακόμοιρο να γίνει φουσκωτό και τουρλωτό θα του τη χαλάσετε. Ξαναζυμώνετε για μια στιγμή. Σε αυτή τη φάση προσθέτετε τα υλικά στολίσματος και ζυμώνετε λίγη ώρα να πάνε παντού. 

Μόλις τα αράδιασα στο ταψί.
Τώρα, κόβετε κομμάτια ζύμης, σε ίσα μεγέθη. Θα σας το περιγράψω όσο καλύτερα μπορώ. Είτε θα τα ζυγίζετε για να έχουν ίδιο μέγεθος, είτε θα θα ακολουθήσετε το σύστημα φούσκα/αντίχειρας. Τουτέστιν, χουφώνετε με το αντίθετο χέρι από το κανονικό σας ένα κομμάτι ζύμης, και το πιέζετε με την παλάμη σας να περάσει από τον δακτύλιο που σχηματίζουν αντίχειρας και δείκτης. Όταν αποκτήσει μέγεθος κάτι μεταξύ μπαλάκι τέννις και μπέιζμπολ, το κόβετε με το άλλο σας χέρι. Το κομμάτι αυτό το πλάθετε σε μπαλάκι και το αφήνετε στο ταψί. Συνεχίζετε ώσπου να τελειώσει η ζύμη. Αφήνετε το ταψί στην άκρη, σκεπασμένο με πετσέτα, για άλλη μια ώρα, να φουσκώσουν τα ψωμάκια ξανά.

Έτοιμα για ψήσιμο. Γέμισαν το ταψί.
Αφού ξαναφουσκώσουν, είναι πλέον έτοιμα να τα φουρνίσουμε. Τώρα, σε αυτό το σημείο, μπορείτε προσεκτικά (να μην τρυπηθούν) να τα βρέξετε με λίγο γάλα και να τα πασπαλίσετε με διάφορα (σουσάμι, μαυροκούκι, τυράκι τριμμένο, χοντρό αλάτι). Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω. 














No comments:

Post a Comment