Pages

18 July 2012

Σοκολατένιο κέικ μπανάνας

Τούτο το κεκάκι είναι τέλειο για να ξεφορτωθείτε τις παραγινωμένες μπανάνες. Είναι εξαιρετικό σνακ για το γραφείο, και φοβερά αρωματικό. Είναι εύκολο, γρήγορο και καθόλου μπελαλίδικο, αφού δεν χρειάζεται μίξερ.
Για την μέτρηση των υλικών χρησιμοποιώ την κούπα-μεζούρα. Αν δεν έχετε, μπορείτε να κάνετε μετατροπή υλικών εδώ. Από την εμπειρία μου πάντως, η περιεκτικότητα είναι ίδια περίπου με το φλιτζάνι τσαγιού.

Λόλα να ένα κεκ περιτριγυρισμένο από κατσαρόλες.

Cast of Characters
Υλικά:

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα κακάο
  • 3/4 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/4 κούπα ζάχαρη καστανή
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 μεγάλα αβγά, χτυπημένα ελαφρώς
  • 1/2 κούπα βούτυρο αγελάδος, λιωμένο και κρυωμένο
  • 1 κούπα γάλα φρέσκο
  • 2 ώριμες μεγάλες μπανάνες (περίπου 1 κούπα) λιωμένες με το πιρούνι
  • 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
  • 1 συσκευασία σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα (αν έχουμε απλό φούρνο, 180 πάνω κάτω).

Φτιάχνοντας σπιτική ξυνοκρέμα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με το ξύδι, και το αφήνουμε να σταθεί περίπου μισή ώρα.









Προσθέτω τα υγρά στα στερεά

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα στέρεα υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το κακάο, τις ζάχαρες, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τις μπανάνες, το βούτυρο, τα αβγά και το ξυδάτο γάλα.
Ανακατεύουμε τα υλικά από τα δύο μπολ μαζί, και προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας. 




Η ζύμη μοιάζει να μην είναι ενοποιημένη.

Η ζύμη θα μοιάζει λίγο σβολιασμένη, δεν πειράζει. Δεν θέλουμε να πάρει πολύ αέρα με το ανακάτεμα. Βάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.
Ψήνουμε για 55-60 λεπτά, ή ώσπου να μην κολλάει η ζύμη στο μαχαίρι.
Αφήνουμε να κρυώσει εκτός φούρνου και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

No comments:

Post a Comment