Pages

18 July 2012

Γεμιστά ψωμάκια

Τέλειος μεζές για όλες τις ώρες, για τραπέζια, για το γραφείο, για το βράδυ στο μπαλκόνι, για οτιδήποτε. Είναι λίγο μπελαλίδικα, αλλά αποζημιώνουν με νοστιμάδα.
Ψωμάκια γεμιστά


Υλικά (για περίπου 18 κομμάτια):

Ζύμη:

  • 3/4 κούπα νερό
  • 1/2 κούπα γάλα
  • 1/4 κούπα βούτυρο αγελάδος
  • 1/4 κούπα μέλι
  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
  • 3 1/2- 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια μαγιά στιγμής
  • 2 κουταλάκια αλάτι
Γέμιση:
  • 200 γρ. χοιρινή μπριζόλα
  • 300 γρ. μείγμα κίτρινων τυριών τριμμένα (γκούντα, κασέρι, γραβιέρα)
  • 2 κούπες σάλτσα ντομάτας με ρίγανη
  • 1 βάζο ελιές σε φετάκια χωρίς κουκούτσι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την μαγιά με λίγο χλιαρό νερό (να το νιώθουμε ανεκτό στο χέρι), και περιμένουμε να αφρίσει. Αν δεν αφρίσει, σημαίνει ότι η μαγιά έχει χαλάσει, και θέλουμε φρέσκια.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με το γάλα και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να λιώσει το βούτυρο. Έπειτα προσθέτουμε το μέλι, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει και αυτό.
Σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί και ζυμώνουμε ώσπου να πάρουμε μια λεία ζύμη. 

Φουσκωμένο ζυμαράκι
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα, και αφήνουμε μια ώρα περίπου σε ζεστό μέρος και χωρίς αέρα ή ρεύματα μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Το χειμώνα αφήνω τη λεκάνη δίπλα στο καλοριφέρ, ή, καίω το φούρνο για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά, κλείνω το φούρνο και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει εκεί μέσα.




Ανοιγμένο φύλλο
Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι, το πατάμε μία φορά με το χέρι, το ξαναζυμώνουμε μια γυροβολιά, και το κόβουμε σε κομμάτια (2-3). Το απλώνουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε ορθογώνιο σχήμα. Γίνεται και με το χέρι, αφού η ζύμη είναι ελαστική πολύ. Μην το κάνετε πολύ φαρδύ στο πλάτος του, ούτε υπερβολικά λεπτό. 




Απλώνουμε γέμιση εδώ και εκεί
Αφού το απλώσετε, βάλτε εδώ και εκεί με ένα κουτάλι σάλτσα, αλλαντικό, ελίτσες και τυρί. Θα διπλωθεί σε ρολό, οπότε φροντίστε ώστε κατά μήκος του ρολού να υπάρχουν παντού λίγο από όλα τα υλικά της γέμισης. Κρατήστε λίγο από τα τριμμένα τυριά για να πασπαλίσετε μετά από πάνω. 





Διπλώνουμε προσεκτικά σε ρολό


Κατά μήκος της φαρδιάς του πλευράς, διπλώστε σιγά σιγά το ρολό με προσοχή για να μην χυθούν υλικά έξω.







Κόβουμε το ρολό σε φέτες


Αφού ολοκληρώσετε το ρολό, κόψτε το σε φετάκια 3 δάχτυλα παχιά, τα οποία θα αραδιάσετε σε φόρμα για μάφιν (μου χρειάζονται συνήθως μια φόρμα των 12 και μία φόρμα των 6). 





Και ξανά να φουσκώσουν

Πασπαλίστε πάνω από κάθε ψωμάκι λίγο τριμμένο τυρί. Αφήστε τα στην άκρη να ξαναφουσκώσουν περίπου μία ώρα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 στον αέρα ή 180 με αντιστάσεις πάνω κάτω. Ψήστε τα ψωμάκια για περίπου 30 λεπτά, ή ώσπου το τριμμένο τυρί να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.


No comments:

Post a Comment