Pages

19 July 2012

Ανοιξιάτικη τούρτα φράουλας

Η τούρτα αυτή είναι εξαιρετικά απλή, εντυπωσιακή στην παρουσίαση και δροσερή. Η εποχή της είναι από τον Μάιο έως τα μέσα Ιουνίου που κυκλοφορούν στην αγορά οι φράουλες με την εντονότερη γεύση. Πρέπει να γίνει την ίδια μέρα που θα καταναλωθεί, αλλά με τον βαθμό ευκολίας που παρουσιάζει, δεν είναι μεγάλο πρόβλημα.

Εντυπωσιακή, ε;


Υλικά:

Για το κέικ:

  • 1 stick βούτυρο αγελάδας (περίπου 113 γραμμάρια, υπάρχει έτοιμο στικ στα σούπερ μάρκετ)
  • 1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 1 βανιλίνη ή 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
  • 1/2 κούπα buttermilk*
  • 1/2 κιλό φράουλες φρέσκες, καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια

Για την επικάλυψη:

  • 1 βάζο μαρμελάδα φράουλα
  • 1/2 κιλό κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1/2 κιλό φράουλες φρέσκες, καθαρισμένες, ολόκληρες.
  • 1 φακελάκι αμύγδαλο φιλέ

*Buttermilk δεν βρίσκουμε Ελλάδα εύκολα. Υπάρχει τρόπος όμως. Μετράμε 1/2 κούπα παρά κάτι γάλα φρέσκο με πλήρη λιπαρά, και συμπληρώνουμε με λίγο λευκό ξύδι. Το ανακατεύουμε, και το αφήνουμε να μείνει έτσι μισή ώρα. Υπάρχει τρόπος να παρασκευαστεί και στο σπίτι φρέσκο buttermilk αλλά είναι χρονοβόρα διαδικασία, και δεν αξίζει τον κόπο, εκτός αν α/ μένουμε σε φάρμα οπότε τέτοιες δραστηριότητες είναι ούτως ή άλλως στην καθημερινότητά μας, β/ έχουμε άφθονο χρόνο. Το γευστικό αποτέλεσμα πάντως εξυπηρετείται και με τον γρήγορο τρόπο.

Εκτέλεση:

Σε ένα ταψάκι αραδιάζουμε τα αμύγδαλα, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά. Έχουμε το νου μας μετά τα 5 λεπτά, θέλουμε να χρυσαφίσουν ελαφρά και όχι να γίνουν καστανά. Αν παραψηθούν, θα πικρίσουν και θα είναι για πέταμα. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το ταψάκι (για να μην συνεχίσουν να ψήνονται) και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Ετοιμάζουμε το ταψί που θα ψήσουμε το γλυκό. Βουτυρώνουμε στρόγγυλο ταψί, και το αφήνουμε δέκα λεπτά στην κατάψυξη. Κατόπιν, ρίχνουμε αλεύρι στο σκεύος και το περιφέρουμε με κυκλικές κινήσεις ώσπου να πάει παντού και το χτυπάμε πάνω από το νεροχύτη για να φύγει η περίσσια. Αν διαθέτουμε σκεύος με αποσπόμενο δαχτυλίδι, απλά στρώνουμε με λαδόχαρτο τον πάτο και στερεώνουμε από πάνω το δαχτυλίδι (τα πλαϊνά τα ξεκολλάμε με ένα μαχαιράκι που περνάμε γύρω γύρω όταν ξεφορμάρουμε). Αν από την άλλη διαθέτουμε σκεύος σιλικόνης, δεν κάνουμε τίποτε απολύτως.
Στο ενδιάμεσο, βάζουμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο και χτυπάμε για δέκα λεπτά, ή ώσπου να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε το αβγό, το γάλα και τη βανιλίνη, και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και το αλάτι, σιγά σιγά. Συνηθίζω να το κάνω κουταλιά κουταλιά, ώστε να ενσωματώνεται ομοιόμορφα και να μην σβολιάζει.  
Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψάκι, και αραδιάζουμε τις φράουλες εδώ και εκεί, ζουμπώντας τες λίγο ώστε να βουλιάξουν όμορφα στη ζύμη. Δεν έχει σημασία να τις βάλετε με σχέδιο, αρκεί να τις απλώσουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για δέκα λεπτά. Κατόπιν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 και ψήνουμε για άλλα 50 λεπτά. Στα τελευταία είκοσι λεπτά έχουμε το νου μας μην τυχόν είναι έτοιμο νωρίτερα. (πάντα το κάνουμε αυτό, ανεξάρτητα από το τι λέει η συνταγή).
Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει. Στο ενδιάμεσο, χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος σε καθαρό κάδο, ώσπου να γίνει σαντιγί, σε δυνατή ταχύτητα μίξερ. Προσοχή εδώ να μην κόψει η κρέμα, γιατί από τη στιγμή που είναι έτοιμη ώσπου να κόψει, μεσολαβεί μια ανάσα χρόνος*. Είναι έτοιμη όταν στέκεται στο φτερό. 
Πριν σερβίρουμε την τούρτα κέικ, την αλείφουμε με την μαρμελάδα φράουλας. Από πάνω, απλώνουμε τη σαντιγί (θα βγει παχύ στρώμα) και μετά τις φράουλες ολόκληρες εδώ και κει, ή με όμορφο σχέδιο, όπως σας έρθει η διάθεση. Τέλος, ρίξτε όμορφα από πάνω το καβουρδισμένο αμύγδαλο.

* Αν σας κόψει η σαντιγί, ΜΗΝ την πετάξετε. Συνεχίστε το χτύπημα ώσπου να γίνει βούτυρο. Ναι, είναι κανονικό βούτυρο αυτό που θα πάρετε, απλά θέλει άμεση κατανάλωση. Το πολύ μια μέρα αντέχει.

No comments:

Post a Comment