Pages

19 July 2012

Μακαρονοσαλάτα η αρωματική

Και φυσικά κανένας κρύος μπουφές δεν είναι ολοκληρωμένος χωρίς μια μακαρονοσαλάτα. Αυτή εδώ δεν είναι η κλασσική με τα ζαμπόν και τα τυριά. Είναι μια πλούσια κρύα μακαρονάδα με αρώματα εντελώς ιταλικά.


Σερβίρεται οπωσδήποτε σε πιτσιλισμένη γαβάθα!!

Υλικά (για ένα πολύ μεγάλο μπολ):

Για τη σαλάτα:

  • 1 πακέτο βίδες ζυμαρικό
  • 1 βάζο ελιές καλαμών σε φετάκια χωρίς κουκούτσι
  • 1 κουτί ντοματίνια
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 χούφτα φύλλα βασιλικού φρέσκα, ψιλοκομμένα

Για τη σως:

  • 1 βάζο λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
  • Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι κόκκινο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • Αλάτι, πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση:
Καταρχήν ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Κατά προτίμηση την ετοιμάζουμε από την προηγούμενη μέρα και τη φυλάμε σε κλειστό βάζο στο ψυγείο ώστε να τραβήξουν καλά τα αρώματά της. Κόβουμε στο μπλέντερ ή στο διαβολάκι τις λιαστές ντομάτες μέχρι να γίνουν πουρές, με λίγο από το λάδι. Αφού πολτοποιηθούν καλά, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το ξύδι, το σκόρδο και το αλατοπίπερο και χτυπάμε καλά, να ενωθούν. Δοκιμάζουμε. Θέλουμε οι γεύσεις να είναι έντονες, μην το φοβηθείτε, διότι θα απλωθεί στα ζυμαρικά το μείγμα και θα αραιώσει η ένταση αρκετά. Αδειάζουμε τη σως σε ένα δοχείο με καπάκι, και φυλάμε στο ψυγείο ως τη χρήση.
Βράζουμε τα ζυμαρικά τόσο ώστε να κρατάνε, να μην γίνουν ελληνικά νιανιά, αλλά ούτε ιταλικά πέτρα. Τα σουρώνουμε και τα βρέχουμε με δροσερό νερό ώστε να σταματήσει ο βρασμός. Αφού τα στραγγίσουμε καλά, τα τοποθετούμε σε μια ωραία φαρδιά γαβάθα. Προσθέτουμε τις ελιές, τα ντοματίνια κομμένα στα δύο, την παρμεζάνα και το βασιλικό, και ανακατεύουμε, κατά προτίμηση με το χέρι για να μην διαλυθούν τα ζυμαρικά πολύ. 
Κατόπιν, προσθέτουμε τη σως και ανακατεύουμε και πάλι. Αφήνουμε την σαλάτα σκεπασμένη στο ψυγείο τουλάχιστον μια ώρα πριν τη σερβίρουμε, ώστε να τραβήξουν τα ζυμαρικά τα αρώματα της σως.

No comments:

Post a Comment