Pages

18 July 2012

Ριζότο με ντομάτα και δυόσμο

Υπέροχο, αρωματικό καλοκαιρινό φαγητό αυτό. Γίνεται εύκολα και γρήγορα, με υλικά που συνήθως έχουμε σπίτι τώρα το καλοκαίρι. Χρησιμοποιούμε την κλασσική τεχνική του ριζότο, και ενώ το διαρκές ανακάτεμα θα μας κρατήσει στην κατσαρόλα για λίγη ώρα, δεν πειράζει. Είναι τόσο καλό.


Σερβιρισμένο φαγάκι. Δεν μοιάζει και πανέμορφο, αλλά είναι πεντανόστιμο
Υλικά (4 μερίδες):
  • 600 γρ. ντομάτες ώριμες
  • 250 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο (ή μαργαρίνη, αλλά μπλιάχ)
  • Μια χούφτα φύλλα φρέσκου δυόσμου
  • Μια χούφτα μαϊντανό
  • Μπαχαρικά: αλάτι, πιπέρι
  • 1 λίτρο ζωμό κότας (ή λαχανικών)
  • 150 γρ. παρμεζάνα ή άλλο αλμυρό και πικάντικο τυρί (με το συγκεκριμένο ριζότο θα ταίριαζε μέχρι και η φέτα)

Εκτέλεση:

Και έτσι λοιπόν ξεκινάμε.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις καθαρίζουμε από τα πολλά σπόρια. Τις κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια και τις αφήνουμε στην άκρη για λίγο (εναλλακτικά, τις κόβουμε όπως είναι, χωρίς πολλά πολλά, δεν έγινε κάτι τρομερό, αισθητικό είναι το θέμα περισσότερο). Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Ψιλοκόβουμε όσο μπορούμε το κρεμμύδι. Ετοιμάζουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το βούτυρο να ζεσταθούν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να γυαλίσει. 

Γυαλίζουμε το ρυζάκι


Μόλις μαλακώσει και γυαλίσει, και πριν πάρει χρώμα, προσθέτουμε το ρύζι, και ανακατεύουμε διαρκώς, ώσπου να απορροφήσει το ρύζι τα πολλά λιπαρά. 







Μυρίζουμε το κρασάκι όπως εξανεμίζεται

Σβήνουμε με το κρασί (προσοχή γιατί ενδέχεται να πεταχτούν πράματα στον αγέρα) και ανακατεύουμε ώσπου να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού. Το ρύζι θα έχει γίνει καστανό πλέον.
Κατόπιν προσθέτουμε τις ντομάτες, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Θα βγάλουν τα ζουμάκια τους αυτές, συνεχίζουμε εμείς το ανακάτεμα).




Και ανακατεύουμε
Όταν πια μοιάζει να στεγνώνει, αρχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό, κουτάλα κουτάλα, ώσπου να το πιει όλο, ή ώσπου να βράσει το ρύζι, ενώ ταυτόχρονα, ναι, σωστά, ανακατεύουμε.
Το σωστό ριζότο θέλει τον κόκκο να κρατάει λίγο. Πείτε με απαίδευτη, αλλά το ρύζι μου τουλάχιστον, το θέλω ολοκληρωτικά βρασμένο. Συνεπώς μου πήρε λίγο παραπάνω ζωμό για να ετοιμαστεί.



Το τυράκι στο τηγανάκι

Όταν το ρύζι βράσει όπως το επιθυμούμε, σβήνουμε το μάτι, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως, διακοσμώντας τα πιάτα μας με ένα δύο φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου και συνοδεύοντας με μια δροσερή πράσινη σαλάτα.


No comments:

Post a Comment