Pages

21 July 2012

Αλμυρά scones

Αυτά τα ζουμπιχτά ψωμάκια συνηθίζονται πολύ στα εξωτερικά τα αγγλόφωνα, δεν είναι πολύ μπελαλίδικα, και συνοδεύουν εξαιρετικά σαλάτες και σούπες. Είναι ωραία και σαν σνακ για το γραφείο, αφού διατηρούνται καλά για δυο-τρεις μέρες. Είναι επίσης πολύ εντυπωσιακά για μπουφέ, αφού είναι πολλά υποσχόμενα, και όχι σκέτα ψωμάκια. Οι ξένοι πλάθουν το ζυμάρι σε ορθογώνιο και μετά τα κόβουν σε τρίγωνα μακρουλά κομμάτια, αλλά προτίμησα το γνωστό στρόγγυλο γιατί ταίριαζε καλύτερα ως ατομική μερίδα για μπουφέ. Αν στη βασική συνταγή (όλα τα υλικά εκτός από τυρί, κρεμμύδι, μπριζόλα) προσθέσουμε υλικά γλυκά, γίνονται τα κλασσικά scones που συνοδεύουν το αγγλικό tea.

Παρδαλά ψωμάκια σε παρδαλό καλαθοσεμεδάκι!!

Υλικά (για περίπου 12 κομμάτια αν γίνουν στρόγγυλα):

  • 2 κούπες αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν
  • 1 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 στικ βούτυρο αγελάδας κρύο
  • 3/4 κούπα κρέμα γάλακτος + 2 κουταλιές της σούπας
  • 1 κούπα κίτρινα τυριά ανάμεικτα τριμμένα (προτιμήστε ένα μαλακό που να λιώνει ωραία και ένα πικάντικο που θα δώσει βάθος στη γεύση, πχ. ένα gouda και μια ωραία ελληνική γραβιέρα)+ λίγο ακόμα για να πασπαλίσετε τα ψωμάκια πριν τα ψήσετε
  • 1/3 κούπα το πράσινο στέλεχος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο και τσιγαρισμένο
  • 1 κούπα χοιρινή μπριζόλα, ψιλοκομμένη και τσιγαρισμένη (το αλλαντικό)
  • ένα πλοπ μουστάρδα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν και τη ζάχαρη να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα χέρια ώσπου να γίνουν  ψίχουλα τα υλικά. 
Προσθέτουμε τα τυριά, το κρεμμύδι και τη μπριζόλα και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Έπειτα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος (τα 3/4) και ζυμώνουμε. Να ξέρετε ότι το ζυμάρι κολλάει κάπως στα χέρια. Για να το πλάσετε σε ψωμάκια, να βρέχετε τα χέρια σας κάθε φορά πριν πιάσετε μια μπαλίτσα. Τα φορμάρετε σε μέγεθος μερίδας ατομικής και τα αραδιάζετε σε ταψί που το έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 στον αέρα ή στους 200 με αντιστάσεις πάνω κάτω. Ανακατεύετε τις δύο κουταλιές κρέμα γάλακτος με το πλοπ μουστάρδας ώσπου να ενωθούν καλά, και περνάτε με αυτό το μείγμα, με ένα μαλακό πινέλο, τα ψωμάκια. (προσοχή μην σας κολλήσουν τρίχες από το πινέλο στα ψωμάκια). Τα πασπαλίζετε με το τυρί που κρατήσατε γι'αυτή τη δουλειά.
Ψήνετε για περίπου 15 λεπτά, ή ώσπου να φουσκώσουν και να γίνουν χρυσαφιά. Απολαύστε τα ζεστά. Αλλά και κρύα να τα φάτε, δεν θα είναι άσχημα.

Ιδέα

  • Παραλλαγή αλμυρής γέμισης: λιαστή ντομάτα, ελιά και φέτα. 
  • Γλυκά scones: ξύσμα πορτοκαλιού-σταγόνες σοκολάτας, ινδική καρύδα-καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ-σταγόνες σοκολάτας, κομματάκια από αποξηραμένα φρούτα (κράνα, δαμάσκηνα, κεράσια)
  • Κλασσικό σερβίρισμα: σκέτα, σερβίρονται με clotted cream (πηχτή κρέμα σαν βούτυρο που μοιάζει με την κρητική στάκα αλλά είναι από αγελαδινό γάλα) και μαρμελάδα, με το απογευματινό τσάι.

No comments:

Post a Comment