Pages

25 July 2012

Εύκολη τούρτα φουντουκιού

Λατρεύω τα φουντούκια. Σε όλες τις μορφές. Σκέτα, ψημένα, άψητα, παγωτό, σοκοκρέμα, κέικ, κρέμα, παντού. Αλλά πιότερο στον κόσμο αγαπώ τα φουντούκια σε καραμέλα, απλωμένα σε κρέμα επάνω. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε αυτή η τουρτίτσα, που είναι συστέγαση διαφόρων συνταγών. Η συγκεκριμένη μορφή που σας δείχνω εδώ είναι η απλή της μορφή. Αργότερα εξελίχθηκε σε πιο φαντεζί καταστάσεις, που θα σας τη δείξω μιαν άλλη ημέρα. Φάτε μάτια ψάρια, λοιπόν, για αρχή, και παρακάτω ακολουθεί  συνταγή. Μην αποθαρρυνθείτε από το μέγεθος των οδηγιών, απλά περιέχουν πολλές λεπτομέρειες για τους φρέσκους ζαχαροπλάστες.

Τούρτα φουντουκιού. Βαθύ φουντούκι

Υλικά

Για το κέικ:

  • 2 1/2 κούπα αλεύρι
  • 1/2 κούπα ψημένα και αλεσμένα φουντούκια*
  • 1/2 κούπα ζεστό γάλα
  • 1/2 κούπα κακάο άγλυκο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
  • 1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κούπες βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου (ή μαργαρίνη, σας κάνω αυτήν την φρικτή υποχώρηση)
  • 2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη
  • 5 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κουταλάκια του γλυκού απόσταγμα βανίλιας, ή 3 βανιλίνες, ή τους σπόρους από ένα ξυλαράκι βανίλιας (ότι χρησιμοποιείτε συνήθως, δηλαδή)

*καθαρισμένα, έτοιμα φουντούκια θα βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αυτά, τα απλώνετε σε ένα ταψί και τα ψήνετε ώσπου να ροδίσουν ομοιόμορφα σε φούρνο στους 160 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω. Θα πρέπει να μείνετε κολλημένοι στο φούρνο μην τυχόν και παραροδίσουν, ή αρπάξουν, στην οποία περίπτωση θα είναι άχρηστα. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνετε να κρυώσουν καλά καλά (αδειάστε τα σε άλλο σκεύος μην συνεχίσουν να παίρνουν θερμοκρασία από το ζεστό ταψί) ώστε να στεγνώσουν τα έλαια που έχουν βγάλει, και τότε τα τρίβετε στο μούλτι ώσπου να γίνουν σκόνη. Υπάρχει και έτοιμη σκόνη φουντουκιού σε ένα σούπερ μάρκετ, που έχει την τέλεια υφή για ζύμη κέικ, αλλά όχι την τέλεια γεύση του ψημένου φουντουκιού και σε αυτή την μορφή είναι πλέον αργά για να ψηθεί. Επιλέγετε και παίρνετε.



Για την επικάλυψη:

  • 2 κούπες τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2  κούπα ζάχαρη άχνη
  • 1 μεγάλο βάζο Nutella (κατά προτίμηση)

Επίσης:
  • 400 γρ. φουντούκια, που τα περνάμε από τη διαδικασία πάνω, απλά δεν τα αλέθουμε, τα αφήνουμε ολόκληρα, και τα θέλουμε χλιαρά την ώρα που θα τα χρησιμοποιήσουμε
  • 2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση:

Για το κέικ:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα ή 180 σε αντιστάσεις πάνω κάτω. Ετοιμάζουμε το στρόγγυλο ταψί μας, όπως περιγράφεται στην τούρτα φράουλας, διαδικασία που επαναλαμβάνουμε πάντοτε στα κέικ και τα παντεσπάνια μας.
Διαλύουμε το κακάο στο χλιαρό γάλα. Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλεσμένο φουντούκι, το μπέικιν, τη σόδα, και το αλάτι. Ο Παρλιάρος, εντελώς βολικά, τα κοσκινίζει σε λαδόκολλα. Με αυτήν την λαδόκολλα μετά μπορείτε να καλύψετε τον πάτο του ταψιού σας. Χαμένη δεν θα πάει μια φορά.
Στο μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για αρκετή ώρα. Κατόπιν, προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα, φροντίζοντας πρώτα να τα σπάμε αλλού για να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο χαλασμένο.Υπόψη, όταν τελειώσετε με τα αβγά, το μείγμα θα μοιάζει κομμένο. Θα επανέλθει όταν ρίξετε το μείγμα του αλευριού αργότερα.
Προσθέτετε τη βανίλια και το μείγμα γάλακτος- κακάο και χτυπάτε λίγο. Να θυμάστε πότε πότε να καθαρίζετε τα τοιχώματα του κάδου με μια σπάτουλα. 
Προσθέτετε και το μείγμα αλευριού σιγά σιγά, έχοντας την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό για να μην γεμίσετε την κουζίνα σας με σκόνες. Χτυπάτε για λίγο ακόμα, ώσπου να πετύχετε μια όμορφη, λεία ζύμη. Την αδειάζετε στο προετοιμασμένο ταψί και ψήνετε στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου. Μπορείτε να δοκιμάσετε το κόλπο της οδοντογλυφίδας. Βυθίζετε την οδοντογλυφίδα στο κέντρο του ταψιού, όταν συμπληρωθούν τα 50 λεπτά και όχι νωρίτερα. Αν βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο. Αν βγει με κομμάτια υγρής ζύμης, αφήνετε για 5 λεπτά ακόμα και ξαναδοκιμάζετε.
Ποτέ δεν ανοίγουμε τον φούρνο όταν ψήνουμε γλυκό που φουσκώνει, πριν από το χρόνο που ορίζει η συνταγή, εκτός αν δούμε ότι πάει να αρπάξει. Και αυτό γιατί θα χαλάσουμε το ψήσιμο και το φούσκωμα. Κάνουμε έλεγχο μόνο αφού πιάσουμε τον συνιστώμενο χρόνο.
Αφού το κέικ μας ψηθεί, το αφήνουμε μέσα στο ταψί στην άκρη, να κρυώσει καλά, και να σφίξει, για τουλάχιστον μια ώρα. Αφού περάσει η ώρα, το ξεφορμάρουμε, το σκεπάζουμε καλά καλά, και το αφήνουμε στο ψυγείο ώσπου να το χρειαστούμε για να συνεχίσει να σφίγγει.


Για την επικάλυψη:

Χτυπάμε το τυρί κρέμα με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και ξαναχτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Η κρέμα αυτή θα σκεπάσει και το εξωτερικό της τούρτας, οπότε θέλουμε και οπτικά να είναι ομοιόμορφο το γλάσο και να μην έχει σβόλους. Ιδανικά, κοσκινίζουμε την άχνη στο μπολ. Τέλος, προσθέτουμε την Nutella και ξαναχτυπάμε για λίγη ώρα. Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει καλά, ώσπου να την χρησιμοποιήσουμε. 

Επίσης:

Απλώνουμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα. Ή, ανοίγουμε την επιφάνεια σιλικόνης που χρησιμοποιούμε συνήθως στα ψησίματα μας.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε σιγά σιγά την ζάχαρη, ώσπου να πάρουμε καραμέλα ξανθιά. Αν δεν προλάβουμε την καραμέλα στο ξανθό της στάδιο, αργήσαμε και είναι για πέταμα, γιατί ώσπου να τελειώσουμε, θα πικρίσει. Τότε προσθέτουμε εκεί τα χλιαρά φουντούκια, ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ σιλικόνης ώσπου να καλυφθούν τα φουντούκια παντού, και τα απλώνουμε γρήγορα στην επιφάνεια που έχουμε δοκιμάσει για να κρυώσουν και να στεγνώσουν καλά. Θα πρέπει να κάνετε γρήγορες κινήσεις, να έχετε πάρει το τηγάνι από τη φωτιά, κλπ, γιατί η καραμέλα ξεκινάει να πετρώσει άμεσα.
Υπόψη, αυτό το μείγμα ονομάζεται πραλίνα, και η κλασσική πραλίνα γίνονταν με αμύγδαλα στο παρελθόν. Τώρα πια γίνεται με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς.
Προσοχή: η καραμέλα καίει πολύ. Θέλει τεράστια προσοχή στον χειρισμό της ώστε να μην μας ακουμπίσει καθόλου, ειδάλλως θα καταλήξουμε με κακό έγκαυμα.
Αφού στεγνώσουν καλά και πετρώσει η καραμέλα, σκεπάζουμε τα φουντούκια μια άλλη μια λαδόκολλα και τα κοπανάμε με τον πλάστη να σπάσουν σε κομμάτια. Βγάζουμε όλο μας το άχτι, να πετύχουμε κομμάτια όπως περίπου φαίνονται στη φωτογραφία πάνω. Τα βάζουμε στην άκρη για το στόλισμα του γλυκού.
Συμβουλή: Τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε για την καραμέλα, απλά τα αφήνουμε να μουλιάσουν σε ζεστό νερό, ώστε να λιώσει η ζάχαρη, και τότε τα πλένουμε ως συνήθως. Μην τρομάξετε με το τηγάνι το γεμάτο πετρωμένη καραμέλα.

Συναρμολόγηση:

Κόβουμε το κέικ με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, ή με το ειδικό εργαλείο που κόβει παντεσπάνια, να ισιώσει το ταβάνι του. Λογικά θα έχει κάνει θόλο, αυτό κόβουμε και ή το φυλάμε για μπάλωμα σε περίπτωση που κάνουμε τρύπες στα στρόγγυλα κομμάτια που θα κόψουμε, ή το τρώμε σκέτο, αφού είναι κανονικό κέικ και τρώγεται και ως έχει. 
Αφού ισιώσουμε το κέικ, το κόβουμε στη μέση, για να πετύχουμε δύο δίσκους. Τοποθετούμε τον έναν δίσκο στην πιατέλα που θα σερβίρουμε την τούρτα (βάζουμε ανάμεσα σε τούρτα και πιατέλα λίγο λαδόκολλα ώστε να μην λερωθεί η πιατέλα όσο στολίζουμε. Λίγη, δεν σκεπάζουμε όλη την πιατέλα, αλλά μόνο γύρω γύρω από την τούρτα, ώστε να βγαίνει μετά). Γεμίζουμε με το μισό γλάσο, σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο, και απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο γλάσο. 
Υπάρχει εδώ ένα κόλπο στην επικάλυψη οποιασδήποτε τούρτας: την σκεπάζουμε σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο βάζουμε λίγη από την κρέμα, ώστε να καλύψουμε τα ψίχουλα και τις αψυχολόγητες μετακινήσεις τους. Αφήνουμε την τούρτα λίγη ώρα στο ψυγείο ώστε να σταθεροποιηθεί το συγκεκριμένο στρώμα, αλλιώς άδικη η κίνηση. 
Κατόπιν απλώνουμε το κανονικό στρώμα γλάσου, το οποίο φροντίζουμε να πάει παντού με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Δηλαδή, καλύπτουμε και τα πλαϊνά. Ένας εύκολος τρόπος είναι να σπρώξετε το γλάσο από την επιφάνεια της τούρτας προς τις άκρες, και όπως πέφτει στα πλαϊνά, να το πασαλείψετε ομοιόμορφα.
Αφού τελειώσετε με το γλάσο, πασπαλίζετε, είτε τυχαία, είτε με σχέδιο, την πραλίνα φουντουκιού, και είστε έτοιμοι.

No comments:

Post a Comment